Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fälls för dödshot mot GP-debattör

Publicerad: 10 oktober 2014, 07:41

En 29-årig man har dömts för olaga hot efter dödshot mot Gun Holmertz som skrev en debattartikel om islamismen i GP. Mannen döms till samhällstjänst. Han har tidigare även stått åtalad för förberedelse till mord mot konstnären Lars Vilks.


Den dödshotade Gun Holmertz, som är verksamhetsansvarig på Caritas frivilligcenter i Hjällbo-Bergsjön är inte nöjd med straffet.

– Jag har vittnat och varit dödshotad, jag är rädd som en hare...Domen  är en stor gåta för mig. Det är en skam, säger hon till GP.

Bakgrunden är att hon publicerade ett debattinlägg sommaren 2012 med rubriken "Islamismen får allt större fäste i Hjällbo".

Hon menade att lokalen börjat fungera som en renodlad moské och besöks av hundratalet män, varav vissa redan har uteslutits från Bellevue-moskén.

Den 29-årige mannen är medlem i föreningen Afrikas Horn och gav sig in i Caritas kök och hotade Gun Holmertz till livet.

"Jag är en Jihad-krigare. Allah har sagt till mig att jag ska döda dig. Du kommer inte veta när eller hur det kommer att ske", ska han ha sagt enligt GP.

Han förnekade hotet under rättegången, men fälldes av två vittnen.
Mannen fälls också för grovt bedrägeri och får villkorlig dom och samhällstjänst i 220 timmar.

Mannen har tidigare även varit en av tre som åtalats för förberedelse alternativt stämpling till mord mot konstnären Lars Vilks.

Trion friades.

Caritas är latin och betyder kärlek.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.