Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Falsklarm över Stockholm – hård kritik mot kriskommunikationen

Publicerad: 10 juli 2017, 06:39

VMA-signalen – viktigt meddelande till allmänheten – skapade panikkänslor hos många stockholmare under söndagskvällen. Ett tekniskt fel utlöste falsklarmet och nu riktar flera kritik mot MSB:s senkomna information kring det inträffade.


Ämnen i artikeln:

MSBKrishanteringKriskommunikationPolisen

Det var strax efter klockan 22.00 på söndagen som "Hesa Fredrik" ljöd över Stockholms län. Att ingenting allvarligt hade hänt var Dagens Nyheter först att berätta. De som vände sig till MSB ,SOS Alarm, eller Polisen möttes av nedsläckta sajter. Personal vid SOS Alarm som inte hörde att larmet gått skickade därför inte ut någon signal att faran var över. Krisionformation.se twittrade det lugnande budskapet först elva minuter efter den första publiceringen i svenska nyhetsmedier.

Det dröjde till klockan 22.49 innan Krisinformation.se publicerade ett meddelande på sajten om att det handlade om ett falsklarm. Medan SOS Alarm informerade allmänheten genom Sveriges Radio P4 som gick ut i sändning 22.11.

Bakom den ofrivilliga VMA-signalen låg ett internt test. Marcus Åreskog, kommunikatör på MSB slår ifrån sig kritiken om att informationsarbetet var för långsamt i en intervju med Expressen.

– Inte när det är ett falsklarm, men hade det varit skarpt hade det varit en lång tid. Innan man kan gå ut med någonting måste informationen vara korrekt. För att få bekräftad information måste flera olika personer vara i kontakt med varandra. Det gäller i det här fallet SOS Alarm, MSB och Storstockholms brandförsvar.

Vid lunchtid under måndagen gick SOS Alarm ut och förklarade orsaken bakom falsklarmet:

– Vi har haft fokus på den här frågan sen i går och kan konstatera att det är ett handhavandefel. Det är den mänskliga faktorn som ligger bakom att det blev som det blev, säger Linda Bengtsson, presschef på SOS Alarm till TT.

Men kritiken mot krisinformationen har varit hård. Inte minst från den ansvarige politikern, Stockholms finanslandstingsråd, Iréne Svenonius (M) som nåddes av informationen flera timmar efter det inträffade.

– Väldigt mycket har gått fel. "Faran över" ska blåsas efter ett felaktigt larm, säger Iréne Svenonius, finanslandstingsrådet i Stockholm till Dagens Nyheter.

Nedan några reaktioner på det inträffade nedan.

— Per H Frykebrant (@frykebrant) 9 juli 2017Sommarvikarierna på MSB#hesafredrik pic.twitter.com/HBlrZqNvwq
— federley (@federley) 9 juli 2017Vore bra med en flash om varför hesa Fredrik ljuder. Hack? Elfel? Bomber? Gas? Ngn fuckat upp? Why?
— Hans Brun (@stellapolaris10) 9 juli 2017Varför tjuter Hesa Fredrik i Stockholm? Någon som vet?

VMA-signalen testas normalt första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.