Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fångarna får behålla sin porr

Publicerad: 16 oktober 2012, 08:40

Chefen för anstalten Johannesberg i Mariestad ville förbjuda porrtidningar med motiveringen att fångarna som är dömda för kvinnomisshandel riskerar återfall i brott. Nu slår justitieombudsmannen fast att det generella förbudet mot porr på fängelset var fel.


Det var fel av chefen anstalten vid Johannesberg i Mariestad att införa ett generellt förbud mot porrtidningar. Detta efter en bedömning av justitieombudsmannen, enligt nyhetsbyrån Siren.

I sin bedömning skriver justitieombudsmannen:

"En begränsning av en intagens rätt att inneha vissa tidningar innebär ett ingrepp i den grundlagsfästa informationsfriheten och ett intrång i den personliga integriteten. Det finns inte något lagstöd för att utfärda ett generellt förbud mot innehav av tidningar med pornografiskt innehåll för intagna. Jag är därför kritiskt till att anstalten utfärdade ett sådant förbud."

Anstaltschefen vid Kriminalvården motiverade förbudet med att fångarna är dömda för våld mot sina partners och att porr därför motverkar behandlingen mot återfall i brott. Anstalten har nu tagit bort förbudet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.