Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fängslade Dawit Isaak får Unesco-pris

Publicerad: 30 mars 2017, 13:59

Den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak får Unescos pressfrihetspris.


Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Sedan 2001 sitter den svenske journalisten Dawit Isaak fängslad i Eritrea, ett av världens mest repressiva länder. Isaak greps efter att den eritreanska regeringen hävdat att han utgjorde ett hot mot rikets säkerhet, bedömare tror dock att arresteringen beror på att Isaak uppmärksammat en grupp eritreanska politiker som krävde demokratiska reformer.

Det var organisationen Reportrar utan gränser som nominerade Isaak till priset då fängslandet är ett uppenbart brott mot internationella konventioner.

De hoppas att priset ska ge förnyad aktualitet åt fallet som förhoppningsvis kan leda till ett frisläppande.

– Reportrar utan gränser är naturligtvis jätteglada över att Unesco väljer att uppmärksamma Dawit. I mer än 15 år har Dawit suttit fängslad utan att ha fått en rättegång. Världen sluter upp bakom Dawit och Eritrea måste korrigera sitt misstag, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.

Dawit Isaaks familj har fått besked om priset och hoppas att det också når honom själv.

– Idag fäller jag en glädjetår. Jag är obeskrivligt tacksam och stolt att vara denne mans dotter. Hans glödande passion är för mig och många idag en drivkraft, livsglädje och inspirationskälla. Som far visade han oss kraften och meningen i försoningen, förlåtelsen och den fria dialogen. Jag säker på att han än idag, i sina tankar, lever efter just den principen, säger Betlehem Isaak, dotter till Dawit

– Detta är givetvis glädjande mitt i denna misär som Dawit befinner sig i. Att få ett sådant erkännande stärker förhoppningsvis honom, om han mot all förmodan skulle få reda på det. Alla som år efter år fortsätter att kämpa ska ta åt sig äran. Utan er så skulle min bror vara en i mängden av alla politiska fångar i Eritrea, säger Esayas Isaak, Dawits bror.

Priset delas ut på pressfrihetsdagen den 3 maj på Unescos evenemang i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Dawit Isaak

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.