Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Fanns ingen anledning att ge intervjuer”

Publicerad: 27 december 2013, 14:05

Camilla Hagman.

Olof Lundh kallade förbundets agerande efter Zlatans uttalande om damfotbollen för ett kommunikationshaveri utan motstycke. Nu svarar Svenska Fotbollförbundets kommunikationschef på kritiken. – För oss var det mer viktigt att vi svarade på flertalet frågor, så att så många som möjligt kunde få svar, än att anpassa oss efter någon annans syn på när vi bör säga eller publicera något, säger Camilla Hagman till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Camilla Hagman

Förbundet har fått kritik för otydlighet och att det dröjde med ett uttalande efter Zlatans citat om damfotbollen i Expressen på juldagen.

–      De kan få en cykel med min autograf så blir det bra, sa Zlatan till Expressens reporter Mattias Larsson apropå uppståndelsen kring bilgåvan till Anders Svensson på Fotbollsgalan.

Först sent på annandagen kom ett uttalande från Fotbollförbundet.

–      Förbundet har ingen kontakt med omvärlden, de lever kvar på 70-  och 80-talet, sa TV4:s och Fotbollskanalens Olof Lundh till Resumé och pekade på ett antal kommunikationsmissar  från förbundshåll under året.

Nu svarar förbundets kommunikationschef Camilla Hagman på kritiken. Att inte kommentera det landslagsspelare sagt i media hör till principerna, förklarar hon.

– Vår ordförande Karl-Erik Nilsson och övriga förbundsstyrelsen väljer att inte uttala sig om och recensera enskilda spelare eller ledare i media.

– Därför kommenterar vi inte vad förbundet tycker om Zlatans, eller någon annans, uttalande.

Att det ändå skickades ut ett pressmeddelande i går berodde på att det kommit frågor om förbundets värdegrund. Det ansågs relevant att informera om, menar Camilla Hagman.

– Det var först vid lunchtid i går som frågor om förbundets värdegrund aktualiserades från media. Senare under eftermiddagen samlade vi ihop de frågeställningar vi fått och som fanns skäl för oss att kommentera. Självklart har SvFF en ståndpunkt när det gäller synen på damfotboll respektive herrfotboll, liksom vår värdegrund. Senare under kvällen la vi ut vårt uttalande. Jag har läst att det finns synpunkter på att vi la ut det för sent. För oss var det mer viktigt att vi svarade på flertalet frågor, så att så många som möjligt kunde få svar, än att anpassa oss efter någon annans syn på när vi bör säga eller publicera något, säger Camilla Hagman och fortsätter:

– Jag kan inte göra så mycket om enskilda journalister har synpunkter på det. Vem är det som avgör när det är lämpligt att ett uttalande kommer från oss? Du säger att Olof Lundh tycker att Karl-Erik Nilsson borde ha avvarat en timme för journalisternas frågor. Han avvarade långt mer än en timme på både juldagen och annandagen. Men kanske inte på det sätt Olof Lundh önskade.

Borde ni inte gett intervjuer?

– Innan lunch igår på annandagen hade vi endast fått frågor som handlade om att media ville ha kommentar på vad Zlatan sagt, något som vi som sagt inte kommenterar. Därför fanns ingen anledning att ge intervjuer. Inte en enda fråga ställdes direkt till oss förrän igår vid lunchtid om förbundets syn på sakfrågan. Sedan kom fler under eftermiddagen, och vi tog då beslutet att det mest effektiva sättet var att göra ett uttalande med så många av svaren som möjligt på de frågor som ställts. Att ha Karl-Erik åkandes runt till olika redaktioner igår eftermiddag var inte görbart.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Camilla Hagman

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.