Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Fantastiskt skönt att säga upp morgontidningarna"

Publicerad: 26 april 2011, 08:15

Jonas Gardell har sagt upp prenumerationen på båda morgontidningarna. – Det känns skönt att inte längre bidra till Johan Cronemans och Göran Skyttes löner, vilket jag ju med prenumerationen faktiskt gjorde. För Resume.se berättar Jonas Gardell om sina medievanor, sin kärlek till sociala medier och svaghet för Amelia Adamo, samt att han nobbat ett reklamerbjudande på en miljon kronor.


Ämnen i artikeln:

HelgintervjunJonas Gardell

Jonas Gardell. Foto: Carina Jäderström.

Jonas Gardell är mycket aktiv i sociala medier. Han älskar att twittra och nära 12 000 personer följer hans tankar på 140 tecken per inlägg.

– Jag är angenämt förvånad över jag tycker att Twitterär så trevligt. Jag tycker om begränsningen och den torra, nästan lakoniska humor som det begränsade antalet så att säga uppmuntrar. Jag tror också jag är rätt kul twittrare.

Hur mycket av dig själv visar du på Twitter?
– Twitter är en sorts arena, eller scen om du så vill. Också om jag twittrar en vän måste jag ju vara medveten om att alla mina och alla hans eller hennes följare kan läsa. Det blir med andra ord en sorts radioteater. Det passar mig eftersom jag levt hela mitt vuxna liv på en publik arena. Vad som är ”mig själv” är för övrigt en filosofisk fråga och en definitionsfråga.

Ibland bluffar du – du blåste Resumé exempelvis, är det kul?

– Nja, det var Resumé som blåste sig själv genom att inte läsa tweeten tillräckligt noggrant. Jag hade gett ut tillräckligt med ledtrådar för att markera skämtet.  Att läsa något bokstavligt, vad det än är, är alltid riskabelt, och lite fantasilöst.  Om du läser presentationstexten på min hemsida www.jonasgardell.se så märker du förresten att den är full med paradoxer. Första stycket lyder: ”Jag är komiker. Jag menar alltid allvar. Jag är fullständigt öppen. Att vara öppen är det effektivaste sättet att dölja sig.” Du måste bära de paradoxerna med dig när du läser mig.

– Jag skrattade för övrigt högt när jag skrev Så mycket bättre-tweetsen – som alla skrevs i förhand och lades ut i en bestämd ordning i en bestämd tidsintervall. Så gör jag nästan alltid. Skriver i förväg. Putsar. Filar på texten.

Varför twittrar inte din make Mark?
– Det borde han sannerligen göra. Jag tjatar må du tro.

Hur håller du kontakten med dina fans, förutom genom att twittra?
– Jag har både en hemsida, facebook och twitter, men hela jag är väl en blandning mellan ett utlämnade konstnärskap och ett stort behov av att bli lämnad i fred. Du känner till sårbara saker som att jag blev våldtagen som barn, men du har aldrig sett ett hemma hos-reportage från mig och Mark eller bilder på våra barn.

Du är med i “Det blir bättre”på TV3 i kväll (påskdagen), men skulle du egentligen inte hellre vilja vara med i “Så mycket bättre” på TV4,du har ju släppt en skiva? Vad har du att säga om dessa båda program, som ju egentligen inte har några större likheter, förutom namnen.
– Jag skämtar om bägge programmen i mitt avsnitt av Det blir bättre. Tittar du får du se. Och ja, jag fick kämpa lite för att få de skämten kvar i programmet.   Så mycket bättre vore det väl rätt absurt om jag var med i. Det tror jag alla utom Resumé tycker.

TV 3 har i sin pressinfo inför “Det blir bättre” påstått att du blev misshandlad av dina bröder. “Det är rent nys. Inte sant”, skrev du på Twitter. Hur kunde det bli så? Är du arg på TV3 för detta?

– Jag vet faktiskt inte hur det kommer sig för det finns inget i programmet som antyder detta. Arg är jag inte, men det är ju lite genant för mina brorsor om jag plötsligt skulle börja påstå att de misshandlade mig.

Alex Schulman var ute efter dig ett tag, sedan var du med i Schulman Show och nu verkar ni vara vänner. Hur gick det till?
– Jag vet inte varför Alexander var ute efter mig. Han är inte den första som varit ute efter mig, så jag är rätt luttrad. Jag gillar Schulman Show och skulle gärna vara med igen om han bjöd in mig.

Hur hanterar du i övrigt folk som attackerar dig?
– Jag är rätt van vid att råka på rätt grova personangrepp, och jag löser det på två sätt: A. jag läser nästan aldrig vad som skrivs om mig B. Jag blir ledsen – men jag går inte till motangrepp. Jag försvarar mig inte. Så länge exempelvis Marcus Birro inte påstår något kriminellt har han faktiskt rätt att tycka illa om mig. Det kallas för demokrati och är något vi förväntas tåla. Nyhetsvärdet i det går möjligen att ifrågasätta men det är ju en redaktörsfråga.

Hur funkar det att gå på stan för dig? Att bli igenkänd och vara iakttagen hela tiden?

– Growing up in public, heter en skiva med Lou Reed. Jag har varit känd sedan jag var 18 år och har faktiskt ingen annan erfarenhet. För det allra mesta tänker jag inte på det alls. Har fått för mig att jag utstrålar nån sorts alldaglig omärkvärdighet. Säkert helt felaktigt.  Folk är för övrigt i regel mycket snälla och behandlar mig som någon de känner.  Jag är kanske den svenska familjens excentriska gamla onkel.

Vad har du för medievanor?
– Musiken lyssnar jag på via Spotify och tycker 99 spänn i månaden är nada mot man får. Men de kunde ha bättre support! TV-serier ser jag via dvd-boxarna, God bless them. Film på bio ser jag bara om det är animerat, 3D och luktar barnprutt i salongen.

Vilka tidningar läser du och varför?
– Jag har sagt upp prenumerationen på bägge morgontidningarna. Fantastiskt skönt! Det som stod där av nyhetsvärde hade jag i regel läst redan kvällen innan på nätet. Händer det något stort i världen tar jag fram det via utländska  och svenska nyhetsajter, youtube osv . Känns också skönt att inte längre bidra till Johan Cronemans och Göran Skyttes löner, vilket jag ju med prenumerationen faktiskt gjorde.

Vad har du för relation till kvällstidningarna?
– Den första tidning jag läste som liten var Aftonbladet. Stora rubriker, stora bilder, enkel text. Började bakifrån med serierna och Trumslagarpojkarna. Aftonbladet har därför en särskild plats i mitt nostalgihjärta.

– Jag är ju medarbetare på Expressens kultursida vilket gör att man skäms emellanåt, som när de lämnar ut Ola Lindholm på löp som ”tagen för knark”.

– Aftonbladets tidigare utmärkta websajt översvämmas numera av plus-artiklar och reklam, DN:s idé om stor reklamblaffa redan på startsidan som man måste trycka bort har gjort att jag inte alls läser den. Bäst just nu är väl faktiskt SVD:s omgjorda. Eller?

Vilka tv-program följer du och varför?
– Det enda svenska program jag följer slaviskt är ”Sveriges Mästerkock” där alla gråter, också jag.  Ett genialt program. Lena Styrén som är producent är ett geni!

Vilka ser du upp till i mediebranschen?
– Amelia Adamo är jag svag för. Jag skulle kunnat vara hennes bitch.

Har du gjort några reklamjobb, hur ser du på det – har du nobbat mycket? Har du någon policy för detta?
– På nittiotalet blev jag erbjuden en miljon kronor för EN stillbild. Om det var Skandia eller nån bil. En miljon! Han som skötte affären ringde och skällde ut mig: Förstår du hur mycket pengar det är????

– Jag har tackat nej till precis alla sådana erbjudanden, inte av princip utan av rent hygieniska orsaker. Har inget emot reklam i sig men jag är så mycket en Kalle Anka i alla fall. Kan vara bra att så småningom kunna komma upp till himlen med någon liten del av mig osåld.

– Efter så många år i den här branschen är det faktiskt svårt att ha kvar ens något litet  som är osålt. Tro mig. Jag kämpar.

Hur har ditt år varit hittills och vad kommer du att jobba med resten av året? Nya projekt på gång?
– Jag skriver på ett stort romanprojekt som också blir en drama-serie för SVT. ”Torka aldrig tårar utan handskar”. En episk sak om aids-utbrottet på 80-talet.

Du fyller 48 i år. Hur trivs du med livet nu jämfört med tidigare?
– Jag är glad i att leva. Jag är rädd för att dö. Jag vill se barnen växa upp. Jag får för övrigt leva ett rätt häpnadsväckande liv, jag är mycket tacksam. Mitt liv har inget som helst med realism att göra.

Vad har du för mål och drömmar?
– Vinna en Oscar. Jag har redan skrivit tacktalet och övar det emellanåt. Jag vill också bo lyxigt utomlands med Mark om vintrarna när jag blir äldre.

Hur firar du påsk?
– Judiskt/homo.

Morgondagens intervju: Isabella ”Blondinbella" Löwengrip”.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

HelgintervjunJonas Gardell

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.