Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Får 6,5 miljoner i fast lön

Publicerad: 26 november 2013, 14:09

Tomas Franzén.

Nye Bonnier-vd:n Tomas Franzén får en fast årslön på 6,5 miljoner kronor och 30 procent i bonus om han uppfyller målen som sätts av styrelsen. – Jag tjänar ungefär lika mycket på Comhem, jag tog inte jobbet för pengarna, det är en väldigt spännande utmaning, säger Tomas Franzén till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Tomas FranzénBonnier ABCarl-Johan Bonnier

AIK-fantasten Tomas Franzén, 51, som varit vd i olika bolag sedan 33 års ålder, tillträder som Bonnier-vd någon gång efter årssskiftet. Resumé gick tidigare i dag igenom hans ekonomi – Tomas Franzén är efter bland annat vd-tjänster på Song Networks, Eniro och Comhem rik som ett troll. Bara under fem år som vd för Comhem tjänade han totalt 80 miljoner kronor.

Men han säger sig leva ett ganska vanligt liv utan excesser. Han bor i en villa i Saltsjö-Boo, har en Volvo XC 90 från 2004 och en Porsche Boxter från 2002, plus tjänstebil. I brevlådan får han sedan en lång tid tillbaka Bonnier-tidningarna Dagens Industri och DN.

Han gillar att investera pengarna på börsen och även i onoterade bolag.

Ledarstilen är human. Tomas Franzén har formats av åren på konsultbolag och säger att man måste förstå medarbetarnas stora värde, att det är oerhört viktigt att medarbetarna trivs och förstår vart man är på väg.

Turbulensen på DN, där medarbetare känner sig dåligt behandlade inom ramen för sparpaketet,  vill han inte kommentera eftersom han inte hunnit sätta sig in i läget.

Överlag är han försiktig med kommentarer om Bonnier, han är trots allt fortfarande vd för Comhem och har inte hunnit skaffa sig fullständig överblick över Bonniers verksamheter.

Hur kommer du att passa in i den speciella Bonnier-kulturen med en stark ägarfamilj, tror du?

–      Det är för tidigt att ha någon uppfattning om det i det här läget.

–      Men jag har fått ett otroligt spännande jobb – Bonnier är ett av Sveriges finaste mediebolag, en över 100 år gammal institution som har utvecklats i takt med tiden med starka varumärken. Och det finns goda förutsättningar att utveckla verksamheterna framgångsrikt framöver.

Han har inte hunnit träffa alla ägare än, bara styrelsen. Han hade ett inledande möte med styrelseordföranden Carl-Johan Bonnier för ett par månader sedan, men sedan blev det hela konkret för en månad sedan.

Magnus Helander

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.