Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Får du pippa oftare och med fler - tacka Proffice nästa gång!

Publicerad: 14 februari 2014, 09:18

Fredagsflanören är klädd för Alla Hjärtans kväll

Foto: Victor Storm

Alla Hjärtans dag och aldrig har svenskarna haft så mycket att fira. Antalet kärlekspartners har fördubblats i alla åldersgrupper och fyrdubblats bland de äldsta. Det kan du tacka Proffice och de andra bemanningsföretagen för. Men först ser vi in i framtidens tv med surgubben Croneman.


Kommer vår bäste TV-kritiker titta på Telia under OS 2018? Foto: Billy Andersson

@ CRONEMAN: STEGET EFTER ÄVEN 2018?

DN:s TV-recensent Johan Croneman är en surgubbe som tycker att OS-sändningar ska vara gratis. Eller snarare: betalas av någon annan än de som tittar på spelen. Hans kampanj för att public service bör ha monopol på OS tycks dock krackelera ju längre Sotji-sändningarna tar plats i vardagslunken.

I veckan sågade vår bäste tv-kritiker SVT:s "Alla snackar Sotji" med André Pops: "Det är konstigt att SVT inte bara kunde bita i det sura äpplet och inse att de inte hade något OS den här gången (jag tycker också att det är lite trist, och uppenbarligen många med mig), men det här uppsamlingsfältet är ju närmast tragiskt...Det som borde stressa SVT riktigt ordentligt är annars att Viasat så här långt gör riktigt bra ifrån sig. Visst är det många, nya, som behöver tid, men det kommer också ett nytt gäng hungriga, sugna, som också kan tänka sig att tänka lite annorlunda.

Jag säger bara en sak: Det skulle åtminstone förvåna mig - mycket - om Viasat till nästa OS inte har André Pops som ankare i sin studio. Så får vi se hur det var med idealiteten. Jag tror inte att till exempel han i längden vill kommentera SM i skidorientering och DM i snöbollskrig. Alla vill inte snacka Sotji, dom vill vara där..."

Tittarsiffrorna talar möjligen för att Croneman har rätt. Men den intressanta frågan är om Croneman kommer att vakna för sent även nästa gång. MTG skrällde när man snodde åt sig OS 2014-2016 framför ögonen på SVT. Däremot tycks svenska medier ha missat den verkligt omskakande sportnyheten i tiden: I Storbritannien tog ITV, som ägt ligan sedan 1992, förgivet att man fajtades med Murdochs SKY om TV-rättigheterna till Champions League. Det gjorde man kanske - men det var British Telecom* som tog hem spelen! Slutsats? Det går fort nu. Ska vi slå vad om att det är MTG och Telia som kommer att slåss om OS 2018 i Sydkorea?

Som du jobbar får du ligga, enligt ny forskning.

TACKA PROFFICE FÖR ATT DU FÅ LIGGA OFTARE
Den svenska bemanningsbranschen består av cirka 100 000 människor. De utgör en (1) procent av arbetskraften. Trots det pekas branschen ut som syndabock för alla problem på arbetsmarknaden. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt vill till och med förbjuda Proffice och de andra bolagen. Det vore synd. Riktigt synd. Om vi ska tro professor Bo Lewin finns det nämligen en mer basal sida av saken:

– Det heter ju att vi ska räkna med att kunna byta yrke, att vi ska kunna skola om oss igen. Föränderligheten kring projektanställningar och bemanningsföretag sätter sig även i synen på parrelationer, säger Lewin till Aftonbladet som utrett saken.

Svenska folket pippar mer och med fler och det hänger alltså ihop med förändringarna på arbetsmarknaden. Sant eller inte. Sant är att sex spelar en allt större roll i samhällsdebatten. "Bisexuella har roligare"  står det på en vägg vid Mariatorget och härom dagen läste jag att tyska läderbögar kräver kvotering av styrelseplatser i statliga företag. Alla har kommit ut ur garderoben, men vi är ständigt på glid tillbaka in i sovrummet.

Detta oavsett om försöker förstå vad som egentligen händer i Paradise Hotel eller läser en god roman av Bengt Ohlsson (Swing). Det finns en anledning varför Lars von Triers  "Nymphomaniac" får så mycket gratis textreklam på tidningarnas kultursidor.

Alla sexuella minoriteter kräver en plats kring lägerleden. HBQT har ersatt 70-talsvänsterns lika obegripliga bokstavskombinationer och det finns inte en politiker som tackar nej till Pride. Vid närmare eftertanke är det bara en grupp som lyser med sin frånvaro: enuckerna. Erkänn att du aldrig hört eunuckerna kräva respekt och kvotering och statsbidrag. Eunuckerna kräver inte någonting alls. Det är synd och skam och man undrar vad RFSU och de andra stödstrumporna  egentligen sysslar med. - Dags att ropen skallar: Framtiden tillhör alla utan ballar!

Det är inte en dag för tidigt
. Förr var eunucken  omhuldad och dessutom en viktig maktfaktor. De var inte bara perfekta haremsvakter och eftersökta kastratsångare. Framför allt var de uppskattade statstjänstemän, sällan utsatta för sexuell utpressning eller inblandade i skandaler. Clintons Gylfkrig skulle aldrig ha kunna inträffa i det assyriska väldet (1000 f Kr). Kyros den Store (död 529 f Kr) grundlade det persiska imperiet. Enligt en samtida källa hade han en statsbärande princip: Han utsåg eunucker till alla tjänster, från dörrvakterna och uppåt.

Eunucken hade även
stort inflytande under den kinesiska Handynastin. Medeltidsforskaren Steven Runciman hävdar att det bysantinska riket på 900-talet var "ett eunuckernas paradis" Faktum är att det fanns fler eunucker än icke-kastrerade män vid det bysantiska hovet. Av begripliga skäl behövde kejsaren aldrig oroa sig för att någon illojal eunuck skulle försöka starta sin egen dynasti.

Eunucken var alltså
i århundraden framgångsrik på jobbet. Men hen hade också roligt. Sexfixeringen i dagens musikvideos, filmer och damtidningar hade sin motsvarighet under eunuckernas  gyllene sekel.  Om än med inverterade värden: De fanatiska anhängarna av Kybele (en modersgudinna från Phrygien i Turkiet) drog sjungande och dansande genom Roms gator och torg. När de greps av extas "plockade de fram en krukskärva, skar av sig könsorganen och slängde in dem genom fönstret till någon intet ont anande romersk familj" (Peter James & Nick Thomas, "Uppfinningar", Bonniers Alba). Låter som en fredagskväll man minns, eller hur?

PS. Jag hoppas du fattar att ovanstående appell är en illa förtäckt uppmaning att inte rösta på Jonas Sjöstedt i valet. Men när doften av fiskbutik klingat av i det offentliga rummet, kom ihåg var du läste det först.

Borde ha haft pedofilvarning, tyckte Graham Greene.

TEMPLE GAV OSS TREDJE MANNEN
Apropå " Swing it" så har Alice Babs och "barnstjärnan" Shirley Temple gått ur tiden. Temple sörjer jag inte. Hon var ingen barnstjärna. I likhet med Michael Jackson var hon en industri. Jag har haft ett horn i sidan på henne sedan jag läste att hennes brännvinsadvokater stämde Graham Greene för hans recension av Regementets maskot (1937). Greene ansåg (med rätta) att filmindustrin utnyttjade "den förslaget koketterande" Shirley Temple. Detta genom att cyniskt bjuda ut henne på filmduken till medelålders män med känsla för småflickor. För denna "vidriga kränkning" av Miss Temples konstnärskap dömdes Greene och Night & Day Magazine att betala 2600 pund i böter.

Det goda med denna tråkiga
nyhet är att Greene slutade skriva recensioner och blev manusförfattare ("kan man skriva recensioner kan man skriva film"). Hans första möte med Hollywood personifierades av David Selznick. Mannen som producerat Borta med vinden och senare skulle sälja in Ingrid Bergman i Casablanca (som för exakt 70 år sedan plockade hem 4 Oscars utan att nån begrep varför). Hollywood ville göra film av en av Greenes romaner. Men stjärnproducenten hade en del invändningar:

"Jag gillar inte titeln." "Inte? Vi trodde..."
"Hör ni, pojkar, vem i helvete kommer att vilja se en film som heter Den tredje mannen?..."

Stjärnproducenten ogillade även
själva storyn:
"Det går inte, pojkar. Det är rena buggery't."
"Buggery? Jag förstår inte".
"Killen kommer till Wien för att leta efter en vän. Han finner att vännen är död. Va? Varför åker han inte hem då? Det är bara buggery, gosse".
Greene försöker förklara att hela poängen är att *Holly Martins *vill hämnas *Harry Lime*, att han inom ett dygn kommer att bli kär i dennes dotter och sedan upptäcker att pappa Lime inte alls är död utan värsta skurken. Men Selznick skakar sorgset på huvudet:
"Varför åkte han inte hem dessförinnan".

Vi vet hur det gick: Den Tredje mannen blev en världssuccé. Både som roman och som film. Sensmoral? Ibland får habila dagsnyheter mig att läsa något intressant som jag redan läst förut, typ Graham Greenes folkbildande självbiografi ("Självbiografiskt", Norstedt)

PS.1. Alice Babs har jag inget ont att säga om. Hon fick oss tonåringar att lyssna på jazz i stället för att synda på riktigt.

PS.2.
"Snälla, snälla, kan vi inte få slippa de här krönikorna", skrev signaturen MLS efter förra veckans ordbajseri här i hörnet. "De är så fruktansvärt obildade och verkar skrivna i alkoholrus. Det här är inget annat än reklamvärldens Paradise Hotel. Publicera något intressant istället, med något som har koll på hur världen ser ut idag...". Instämmer. MLS tycker förmodligen att jag flanerar iväg lite väl långt från ämnet om jag säger att Den tredje mannen är en copy cat på världens bästa deckare, Eric Amblers "Dimitrios Mask" (1939).

Nu ska jag jobba.
Men först ska jag sprida Per Gudmundsons elakt smeksamma ledare om allas vår Soran. I kväll sätter jag på mig flugan för att fira Alla Hjärtans dag med Dr Milton och två vackra fruar. I helgen blir det OS och House of Cards - se där var vi hamnar i väntan på eunuckens återkomst! Skriv och berätta vad du tänker på.

Peppe Engberg

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.