lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fd reklamchefen om Absolut-bråket: ”Klassisk kamp mellan David och Goliat”

Publicerad: 14 januari 2013, 07:27

Foto: Pressbild.

Absolut Company och advokatbyrån von Lode har gjort livet surt för den reklambossen Lars Samuelsson. Advokatbyrån har skickat hotfulla brev till honom efter han börjat sälja rengöringsprodukter med budskapet Absolut Rent. Då Resumé ville ha en kommentar skrattade von Lode och corporate communications gav ett skriftligt formellt svar. Nu svarar Lars Samuelsson med en debattartikel.

Ämnen i artikeln:

Absolut VodkaMediaMedier

Frågan om varumärkesskydd för ordet Absolut ter sig allt märkligare ju  mer man funderar på det. Tanken att en juridisk person kan lägga beslag  på de kommersiella rättigheterna för något som är en del av vår kultur  måste vara främmande för lekmannen. Ordet Absolut finns enligt ne.se i  det svenska språket sedan 1723.

Vad mer kan man skydda? En smak?  Margarinbolagets Tre Ess skulle ursprungligen utläsas Tre S och betyda  Smakar Som Smör, en slogan som förbjöds 1932 – logiskt eftersom margarin  enligt de flesta inte smakar som smör. Däremot kan Spendrups rimligen  inte klaga på Carlsberg om företagens öl har samma smak. Och Absolut  Company hävdar nog knappast att Absolut Rent Kök smakmässigt kan  förväxlas med deras vodka Absolut Citron.

Kan man skydda en doft? Knappast. Därför är det logiskt att parfymföretagen förvarar sina recept i supersäkra kassaskåp.

Kan  man skydda en färg?

Löfbergs Lila har registrerat sin lila färg hos  PRV. Registreringen gäller bara kaffeprodukter – färgen är inte skyddad  när det gäller andra varor och tjänster. Det innebär att inga andra  aktörer får sälja kaffe i förpackningar med denna lila färgnyans. Det är  alltså fritt fram att sälja lila kläder, bilar etc. Ingen skulle väl  komma på tanken att färgen lila bara skulle vara förbehållet  kaffeförpackningar.

Därför är det logiskt och rimligt att  skyddandet av ordet Absolut enbart bör gälla alkoholhaltiga drycker,  eller möjligen drycker överhuvudtaget.

Absolut Torr är ett varumärke som  inte har med samma produktområde att göra som Absolut Companys  produkter. Ändå hotar Absolut Company och deras advokatbyrå von lode  det lilla företaget Biosystem Kemi HB med stämning för meningen:  Biosystem ger Absolut Rent Kök. Hur det är med alla städbolag som heter  Absolut Rent vet jag inte men de har funnits länge, likaså Absolut  Kattklubb, Absolut Green, Absolut Bank, Absolut Handball, Absolut  Coon´s, Absolut Cotte m.fl.

Detta är en klassisk kamp mellan  David och Goliat. Ett av de viktigaste målen med omvärldskommunikation  är att bygga sympati hos målgrupperna. Det är rimligt att tro att ingen  som hör denna historia går över till Absolut Companys produkter, däremot  kan det motsatta inträffa. Kunderna har valmöjligheter – på  Systembolagets hemsida ger ordet vodka 103 träffar. Att ägna sig åt  pennalism på dagens marknad, där de sociala medierna påverkar  sympatiskapandet, känns rätt så omodernt, enligt min mening.

Det  har aldrig varit vår avsikt att använda ”absolut rent” som varumärke  utan enbart i den språkliga betydelsen av något som gör väldigt rent. Vi  har då funnit att ordet absolut är ett utmärkt svenskt ord som inte  lämnar något övrigt att önska.  

Det företag som ligger närmast  Biosystem i användandet av ”absolut” är förmodligen det internationella  företaget L’Oréal med sin serie Absolut Repairprodukter och där deras  användning av ordet absolut inte möter några hinder.

När Elin  Wibell, corporate communications meddelar att The Absolut Company har  ett omfattande varumärkesskydd som även kan avse andra varor än vodka  och att de inte har möjlighet att kommentera det enskilda ärendet  ytterligare uttalar hon just det som jag kritiserar och som enligt mitt  förmenande klart visar att företaget tror sig äga rätten till det  svenska ordet ”absolut”.

I en raljerande kommentar i Brandnews står det:
”Den ”f.d. reklambossen” Lars Samuelsson säger till Resumé vad så många andra har sagt före honom:
– Absolut kan ju inte ta patent på det svenska språket. Det här är helt absurt.
Och  BrandNews kan bara konstatera att han har helt rätt. Om vi bortser att  patent gäller tekniska lösningar så kan Absolut Company definitivt inte  få ensamrätt till det svenska språket, men det går alldeles utmärkt att  få ett svenskt ord skyddat som varumärke i dess funktion som varumärke.
Det  är tydligt att fler borde hålla sig uppdaterade. Hade Samuelssonläst  exempelvis BrandNews nummer 1 1999 hade följande funnits i bakhuvudet  när han skulle välja sitt varumärke……

Det har inte heller för  denna publikations redaktör framgått att vi inte använt ”absolut” som  varumärke utan enbart i betydelsen absolut.

Mot bakgrund av ovan  sagda torde det med all tydlighet framgå att den inkvisitoriska domstol  som Absolut Company iklätt sig rollen av inte är sund utan måste  ifrågasättas, inte minst i en oberoende branschpress.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev