Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fejkprofilerna en omöjlighet för Facebook

Publicerad: 7 januari 2013, 11:33

Resumé har i en serie artiklar beskrivit hur ett antal kvinnor inom nätverk som Företagande.se och Qoola Qvinnor blivit trakasserade. Nina Jansdotter och Patricia Mellin hör till de drabbade. Facebooks talesperson i Norden Jan Fredriksson ser allvarligt på incidenterna, men kastar in handduken: – Vi kan inte lösa problemet med fejkprofiler, utan då krävs fingeravtrycks- eller irisläsning, säger han.


Ämnen i artikeln:

FacebookNina Jansdotter

Ett antal sociala medier-experter har på senare tid blivit trakasserade  via Facebook. Nina Jansdotter har bland annat skrivit boken Facebooka  smartare.

Hon har blivit hårt trakasserad med alltifrån fejkade  bilder till grova påhopp via hennes wall hela hösten efter att hon  pratat om boken Framgångsfobi i samband med Bokmässan i Göteborg.

Patricia  Mellin ingår i samma nätverk som henne, bland annat Företagande.se och  Qoola Qvinnor. Hon har också blivit hårt trakasserad under senaste  dagarna.

Resumé har även varit i kontakt med fler kvinnor som har drabbats.

Kvinnorna kräver att Facebook går något åt problemet, men beskedet från Facebook är nog inte vad kvinnorna hade hoppats på:
– Vi  gör vårt bästa för att stänga av personen, men vi kan inte lösa  problemet om denna hela tiden skapar nya fejkprofiler, säger Jan  Fredriksson, som är Facebooks talesperson i Norden.

Han berättar också att Facebook har ett antal grundläggande krav när man skapar ett konto.

En  sådan regel är att man är den man utger sig för att vara, ett annat att  man uppför sig på ett korrekt sätt.

Det vill säga man får inte mobba,  förtala eller hålla på med olika former av hatattacker.

Facebook har  också, i vissa fall, permanent avslutat konton alternativt begränsat  olika funktioner, men sådana åtgärder hjälper inte mot någon som hela  tiden skapar nya fejkprofiler genom att registrera nya gmail-konton och  använda dessa för att skapa en ny profil:

– Jag vill understryka att  Facebook ser allvarligt på det hela, men vi kan bara stänga av någon så  långt tekniken medger, säger Jan Fredriksson.

Han berättar också att  Facebook löpande arbetar med att få fram avancerade hjälpmedel mot  sådana som missbrukar tjänsten, men att mot just fejkprofiler hjälper  inget annat än exempelvis fingeravtrycks- eller irisläsning.

Det vill  säga det är i praktiken omöjligt i dagens länge.

Jan Fredriksson berättar också att  Facebook endast lämnar ut information om användare till polisen om brott  som genererar fängelse på straffskalan:
– Jag är ingen juridisk expert, men mig veterligen hamnar inte förtal där, säger han.

Så vad ska kvinnorna göra då?
– Jag  tycker att man ska polisanmäla trakasserierna om man känner sig rädd.  Jag tycker också att man ska fortsätta att anmäla till Facebook, säger  Jan Fredriksson.

Han anser ändå att internet i regel brukar sanera sig själv:
– Jag hoppas verkligen att tjejerna får ett slut på det här, säger han.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

FacebookNina Jansdotter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.