Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fellman i Davos: ”Reinfeldt och Borg spelar i Division Ett nu”

Publicerad: 25 januari 2013, 11:27

Dagens Industris chefredaktör, Peter Fellman, befinner sig på toppmötet i Davos för att träffa Europas högdjur. Han slog även till med en krönika i DI idag: – Jag kunde inte låta bli. Jag slogs av att om man ser något live så observerar man skillnader som man inte ser i tv. Jag blir fantastiskt imponerad av personer som Christine Lagarde och Angela Merkel, men även Mario Monti som är pensionär och vänt hela Italien utan att ens höja rösten, säger han.


Ämnen i artikeln:

Gunilla HerlitzFredrik ReinfeldtPeter FellmanAnders Borg

Dagens Industris chefredaktör, Peter Fellman, befinner sig på toppmötet i Davos för tredje året i rad. Han ser det som en självklarhet att åka dit:
– Det  är en fantastisk möjlighet att uppdatera sig med vad som verkligen  ligger i fokus hos Europas främsta politiker, men också näringslivet.  Här är det ju fokus på makroekonomi, politik och börs., säger han.

Han är särskilt imponerad av Mario Monti och menar att vad Europa behöver just nu är teknokrater som leder länderna ur krisen.

Han tycker finansminister Anders Borg är ett klassiskt exempel på en duktig teknokrat:
– Jag  satt på ett seminarium med Anders Borg och då berättade han om sin  filosofi. Han är väldigt noga med att hela tiden undersälja och  överleverera, säger Peter Fellman.

Han menar också att just detta är  en starkt bidragande orsak till det enorma förtroende som Fredrik  Reinfeldt och Anders Borg åtnjuter i Davos:
– Borg och Reinfeldt ses som ett tungt par. De börjar verkligen röra sig i Division Ett, säger Peter Fellman.

Var det inte redan så tidigare?
– Strax  efter finanskrisen fanns ett stort fokus på hur väl Sverige klarat sig i  krisen, men numera upplever jag att det snarare att det är ett stort  fokus på Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som privatpersoner, säger  Peter Fellman.

Han nämner också att Belgiens finansminister satt vid samma bord som Anders Borg vid gårdagens spånmöte - Framtidsscenariot byggde på att Italien hade den starkaste positionen och att Sverige var Europas strykpojke år 2020.

Här tog Anders Borg kommandot direkt, enligt Peter Fellman.

Han  berättar också att han upplever att många av toppolitikerna sänkt  garden och alla verkar mot samma håll – det vill säga få ordning på  Europas ekonomi.

Toppmötet har inte haft några större diskussioner om mediebranschens kris, utan vad man snarare har diskuterat är mediebranschens påverkan:
– Jag  slogs av hur mycket påverkan det får på en politiker idag om han eller  hon inte kan kommunicera vad man gör på ett bra sätt, säger Peter  Fellman.

Han berättar också att det tydligt framgår att det finns en  oro för de nationalistiska strömningarna i Europa – ett problem som  förstärks av en dåligt ekonomi.

Han umgås en del med DN:s  chefredaktör och vd, Gunilla Herlitz, som också är nere i Davos, men  menar samtidigt att det egentligen inte spelar någon roll vart man tar  sig.  De normala hierarkierna är borta.

Något som också är borta är de senaste årens diskussioner om Kina. Fokus ligger snarare på Afrika:
–  Afrika håller på att få ordning på sin politik, sina system och  infrastruktur. Jag var på en middag igår där fyra afrikanska presidenter  var med och det framgick tydligt att de inser att man inte kan förlita  sig på hjälp utifrån, säger Peter Fellman.

Han slås även av det faktum att övriga Europa är bättre på att tillvara äldre personers kompetens och erfarenheter.  Här nämner han bland annat ett framträdande av Henry Kissinger:
– Han  är drygt 90 år och var knivskarp. I Sverige tycker vi att folk är  förbrukade vi 50-års ålder och här har vi mycket att lära. Vi måste  prata om och förstå vad erfarenhet egentligen är värd, säger Peter  Fellman.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.