Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Felskickat mejl visar Telgekoncernens mediestrategi – att förhala uppgifter

Publicerad: 17 juli 2017, 07:54

Susanne Stamréus, kommunikationsdirektör på Telgekoncernen

Ett felskickat mejl till SVT Södertälje visar att det kommunala bolaget Telge rutinmässigt väntar till sista dagen med att skicka ut offentliga handlingar.


Ämnen i artikeln:

Telge Energi

Det kommunala bolaget Telge AB består av dotterbolagen Telge Tillväxt, Telge Energi och Telge Bostäder. Inför varje styrelsemöte skickar bolaget ut möteshandlingar till diverse lokala medier. Informationen har av rutin skickats ut samma dag som styrelsemötet hålls, men i ett felskickat mejl till SVT Södertälje framgår att medier har rätt till handlingarna redan 7-10 dagar innan mötet. Enligt förvaltningslagen ska offentliga handlingar som begärs ut ges ut skyndsamt om det inte råder några speciella omständigheter.

I mejlet, som skickades från Telgekoncernens vd-assistent står det att strategin är medveten med målet att styrelsen ska hinna hantera ärenden innan de går ut i media.

– Det är en gammal rutin som vi har haft. Vi skickar ut handlingarna samma dag som mötet. Förhalar gör vi inte, säger Susanne Stamreus, kommunikationschef på Telgekoncernen till SVT Nyheter.

Hon berättar vidare att de inte finns någon anledning till varför de skickar ut handlingarna sent utan att det snarare handlar om en rutin som hon medger gör ses över.

Nils Funcke, expert på yttrandefrihet, säger i en intervju med SVT att rutinen tyder på ett demokratiskt underskott då allmänheten har rätt att disktera besluten innan de fattas.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Telge Energi

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.