Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fem berättelser som visar text-tv:s betydelse

Publicerad: 23 september 2014, 14:06

Grafiken känns hämtad från Commodore 64 och många avfärdar text-tv som en kvarleva från DDR-Sverige. Text-tv lever fortfarande efter 40 år och är en central nyhetskälla för många konsumenter. Resumé ger er fem milstolpar som visar styrkan med text-tv.


Ämnen i artikeln:

SVT

Först
Den 28 februari 1986 sköts Sverige statsminister Olof Palme till döds på Sveavägen i Stockholm. SVT:s text-tv var först med att publicera nyheten. I dag ses händelsen tillsammans med rapporteringen från Gulfkriget som det definitiva genombrottet för text-tv i Sverige.  

Ett krav
När det gick upp för den brittiska popgruppen Manic Street Preachers att deras teven på deras hotellrum inte hade ceefax lämnade de Bono's Hotel. Bandets Nicky Wires citat är talande för text-tv:n plats i hans liv:  "Jag älskar känslan av böcker och skivor, och jag älskar känslan att använda fjärrkontrollen för att få information".

Lobbyverktyget
1999 hamnade Englands dåvarande förbundskapten Glenn Hoddle i blåsväder kontroversiella uttalanden om handikappade. Hans dotter 13-åriga dotter Zara använde då text-tv i ett desperat försök att få sin pappa att behålla jobbet. Hon kontaktade Ceefax och fick ut meddelande där hon sträckte ut en hand och bad folket om nåd. Lobbandet hjälpte inte och Glenn Hoddle fick sparken.

Journalistik utan journalister
På Flashback finns tråden "Vad är grejen med text-tv?". Här argumenterar många av användarna för att text-tv är en journalistisk maskin som står i kontrast till den journalistiska narcissismen med allt fetare bylinebilder. En journalistik utan journalister.

"Text-tv är ju ett bra sätt att få nyheterna och samtidigt slippa alla "analyser" och andra vinklingar, Det är bara nyheter rätt upp och ner, sen kan man själv dra sina slutsatser. Det vore ett stort avbräck om den försvann", skriver en användare

377
Sportsidorna är kanske de mest klassiska för svenska tittare. Text-tv sidan 377 har ikonisk status och har höga tittarsiffror på matchdagar. Fanssidan "Text-tv sidan 377" på Facebook har över 3000 följare. Tidigare var sidan 377 hemvist för Stryktipset, men i dag är det en resultatsida som uppdateras löpande. När Stryktipset flyttades till sidan 551 var det många som rasade. "Vi folkomröstade om EU och kärnkraft, men inte om det här? Demokratin är död", skrev Aftonbladets Marcus Leifby på Twitter.

Gamla VM-94 hjälten Tomas Brolin är en annan som stämmer in i hyllningskören till jubilaren:   "Grattis SVT Sport! I <3 målservice sid 377" skrev han på Instagram.

Text-tv:s 40-årsjubileum firas i dag med ett event på Scandic Malmen på Södermalm i Stockholm. För er som är sugna på nostalgi börjar firandet klockan 17.00.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.