Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fem sätt att bryta ner en journalist

Publicerad: 30 maj 2017, 11:25

Här verkar Carl Bildt vara på gott humör. Men emellanåt har han visat sitt missnöje med intervjufrågorna.

Foto: Mostphotos

Ibland räcker det inte med att ha "you are fake news" som mantra. Carl Bildt gjorde det till en konst att mästra journalister. Här är fem vägar att med pondus ta över hela intervjusituationen och vara säker på att få ut det budskap du vill ha ut.


Ämnen i artikeln:

Carl BildtIntervjuKrishantering

1) Hitta de små felen
Vässa öronen. Uttrycker sig reportern vagt i en fråga, glöms någon fakta bort eller blir något årtal fel? Här har du guldläge att fylla journalisten med skam, för hen hatar att ha fel mer än någon annan. Börja ditt svar med att påpeka felet. Finns det utrymme kan du med fördel understryka hur allvarlig missen är. För den som tar del av intervjun spelar det ingen roll hur banal information det handlar om. Journalister som levererar någon typ av desinformation är ett rött skynke i mediekritikens tidevarv. Och så plötsligt, i skammens stund, har reportern glömt att du ska svara på sakfrågan.

2) Ta med ditt entourage
Journalisten tror att hen står rustad för en pondusintervju där du ska tryckas dit. Då möter du upp med två assistenter som under hela intervjun antecknar, stirrar ut och kommer med påpekanden. Är reportern orutinerad kan du lämna över alla härskartekniker till dina hantlangare.

3) Ta över kontrollen över mediet
Ett förmyndande gubbljud, ett fnys, ett skratt eller en tillrättavisande blick fungerar i etermedier. Men i texten tappar du kontrollen över dina nycker. Är du bekväm med att inta ett rum? Se då helst till att intervjun genomförs i radio eller tv. Handlar det inte om en direktsändning så ser du till att du eller någon annan spelar in samtalet. Det skapar kontroll, rubbar maktbalansen och ger journalisten en känsla att hen har ögonen på sig.

4) Avbryt – med emfas
Journalisten har ett resonemang i en fråga, du bryter in med : "det där vet du mycket lite om", "hold your horses", "nu ska jag förklara för dig". Med trötthet i rösten gäller det att visa journalisten vem som vet mest. Saknar hen perspektiv, rätta fakta eller är oförmögen att bemöta din monolog kan du lyckas inbringa en känsla av att inte vara värdig uppdraget. Mycket effektivt.

5) Du bestämmer frågan
Journalister väver ibland in värdeord, ställer två frågor i samma eller breder på med fakta för att briljera. Vad får du? Ett smörgåsbord med chanser att lägga ut texten i generella ordalag. Då är det du som bestämmer vilken fråga du ska svara på. Ett värdeord öppnar för ifrågasättande. Två frågor gör det lättare att hitta enkla lösningar och i faktaströmmen kan du egentligen haka på vad som helst.

... och glöm aldrig att le
Läs på om journalisten och hitta svagheterna.
Välj ETT budskap du vill få ut.
Le (lex Björn Rosengren).
Lämna aldrig en intervju.
Om inget annat biter – skicka in ett genmäle

Tillägg
Lite referensmaterial som mindfulnessövning inför intervjun:

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.