Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fem sätt för journalister att få en fetare plånbok

Publicerad: 26 april 2017, 08:43

Expressens stjärnreporter Niklas Svensson – en av tidningens mest välbetalda medarbetare.

Foto: Expressen TV

Hur ska du lyckas lyfta din journalistlön? Resumé bjuder på några handfasta åtgärder.


Ämnen i artikeln:

JournalistMediebranschenLöner

Du skriver fantastiska knäck och är en fena på intervjuer. Din tidning slår besöksrekord efter besöksrekord. Men trots att du ger allt, sliter och jobbar över, är allt du får höra i löneförhandlingarna att branschen är i kris, att du ska vara glad som har ett jobb.

Samtidigt läser du artiklar i branschmedia om att Peter Hjörne plockar ut miljoner efter miljoner. Sofia Olsson Olsén och Peter Wolodarski lär inte ha några tunna plånböcker de heller. Så det finns ju uppenbarligen pengar att hämta...

Det är dags att sätta ner foten. Så här gör du:

1. Samla statistik
Tycker chefen att klick är ett mått på framgång, så tycker du också det – i alla fall när du diskuterar lön. Samla ihop ett snitt på hur många unika besökare dina artiklar har skrapat ihop under det senaste året. Är det fler än året innan? Grattis – du har halva inne!

2. Framstå som attraktiv
Liksom dina chanser hos dejten ökar när andra visar intresse för dig, ökar också ditt värde som medarbetare när rekryterare rycker i dig. Hur banalt det än låter är vi människor flockdjur som påverkas av andra. Jobbar du på Aftonbladet, ser du till att Expressen är intresserad av att värva dig. Och du missar självklart inte tillfället att berätta om det för din chef.

3. Hota med uppsägning
Det kan låta dramatiskt och desperat, men det är garanterat effektivt. Arbetsgivare tycker att de ger dig en present som låter dig jobba på deras arbetsplats. Men det är du som är presenten, inte arbetsplatsen. Få chefen att inse det och ställ ett ultimatum. Men om du hotar med uppsägning måste du också vara beredd att gå.

4. Kolla snittlön med facket
Hur mycket tjänar personer med liknande tjänster i din ålder? Facket har stenkoll på det. Lägg dig inte en krona under snittet.

5. Extraknäck
Heter du Carolina Neurath eller Lena Sundström har du redan fattat galoppen. Skriv en succébok så har du framtiden säkrad. Då kan du i lugn och ro gå omkring med din högst mediokra journalistlön eftersom du tjänar storkovan på att skriva böcker.

Också bra att veta:
35 300 kronor är den genomsnittliga lönen för en journalist. Det går att jämföra med 40 800, vilket är den genomsnittliga lönen för en pr-konsult.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.