Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fem syriska reportrar gör Konflikt i P1

Publicerad: 14 december 2015, 09:27

Mumena Alekhtyar, Ibrahim Mouhanna, Satanay Doughouz, Rafa Almasri och Jihad Rahmoon gör Konflikt i P1.

Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

UPPDATERAD. Fem personer som har flytt från krigets Syrien blir reportrar i P1-programmet Konflikt på lördag. Några av dem är journalister, andra har skrivit för flera forum under revolutionen.


Ämnen i artikeln:

RadioKonfliktSyrien

P1:s Konflikt tar ett nytt grepp till lördag. Fem syriska reportrar har av Konflikts redaktion valts ut att berätta om kriget från Syrien. Reportrarna är Jihad Rahmoon, Rafa Almassri, May Alkhetyar, Satanay Doughouz och Ibrahim Mouhanna. De har alla varit i Sverige mellan ett och tre år, har uppehållstillstånd och studerar svenska.

Idén är inspirerad från den danska tidningen Information som den 9 oktober lät 25-30 flyktingar producera tidningen.
– Konflikt försöker jobba med att få in andra perspektiv i sanningarna, inte minst då vi bodde i Vårberg i somras där vi fick in nya berättelser. Dessa fem reportrar ger en annan bild av Syrien. Nyhetsjournalistik kan vara att få höra syrier komma till tals som offer för kriget – här är den andra berättelsen om den syriska vardagen. Det normala livet i skuggan av kriget, säger Konflikts producent Jesper Lindau, till Resumé.

Kan det bli en fortsättning?
– Förhoppningsvis. Vi skulle gärna göra flera tusen sådana här program, men det är upp till SR.

Syrien inifrån kommer sändas på svenska i FM-nätet, men produceras även i en arabisk version som poddformat.

Programmet har startat Facebookgruppen Syrien inifrån - Konflikt i Sveriges Radio P1, där lyssnarna kan följa med i arbetet.
– Vi har mycket kvar med reportageformandet. Här kan man få en inblick i hur man gjorde programmet och hur vi resonerar, säger Jesper Lindau.

Syrien inifrån sänds i P1 klockan 09.03.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

RadioKonfliktSyrien

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.