Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Feministiskt Initiativ bojkottar Almedalen

Publicerad: 5 juni 2017, 10:41

Foto: Anders Henriksson / Wikimedia Commons

Feministiskt Initiativ bojkottar årets Almedalsvecka i protest med anledning av att Nordiska motståndsrörelsen fått hyra plats.


Ämnen i artikeln:

AlmedalenFeministiskt InitiativAlmedalen 2017Gudrun Schyman

Protesterna har varit många sedan det stod klart att nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, tillåts hyra plats under Almedalsveckan. Nu väljer också Feministiskt Initiativ att bojkotta veckan med anledning av nazisternas närvaro.

– Genom att bojkotta Almedalen markerar Feministiskt Initiativ mot legitimeringen av rasism och nazism, samtidigt som vi vill visa vår solidaritet med alla de, personer och organisationer, som på grund av det påtagliga hotet tvingas till tystnad på plats eller inte alls närvarar i Almedalen, säger Victoria Kawesa, partiledare för Feministiskt initiativ.

Region Gotland, som står för markhyran, motiverar NMR:s deltagande med att det råder yttrandefrihet i Sverige och att de därför inte kan hindra någon som vill hyra plats.

– Det går inte att använda yttrandefriheten eller mötesfriheten som argument för detta, då nazisternas blotta närvaro exkluderar väldigt många människor att vara på plats och delta i det demokratiska samtalet, säger Feministiskt Initiativs andra partiledare Gudrun Schyman.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.