Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fiaskot – Aftonbladets planerade tv-kanal skrotas

Publicerad: 17 oktober 2014, 08:43

Jan Scherman.

Fiasko för Aftonbladets tv-chef Jan Scherman:
Aftonbladet lämnar tillbaka tillståndet för sin planerade tv-kanal i marknätet.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Scherman

Resumé har tidigare skrivit om turerna kring Aftonbladets planerade linjära tv-kanal i marknätet.

Men processen har försenats och tuffa förhandlingar har skett. Nu meddelar Aftonbladet att man lämnar tillbaka sändningstillståndet.

Det har planerats i lång tid för satsningen. Jan Scherman var hjärnan bakom planerna på en tv-kanal.


– Sedan vi fick tillståndet i våras har förutsättningarna för linjär TV förändrats radikalt. Jag har lång erfarenhet av tv-branschen och har inte upplevt något liknande. Strukturomvandlingen går fortare än vi kunnat förutse, säger Jan Scherman i en kommentar – han är affärsområdeschef för Aftonbladet TV.

Han uppger att Aftonbladet var övertygad om att en linjär kanal skulle vara ett bra komplement för Aftonbladet när det gäller utgivingen, men att man har sett att det traditionella tv-tittandet har minskat drastiskt medan online-tittandet har ökar dramatiskt.

Jan Scherman bedömer därför att det är en för hög risk att ”dra på sig de kostnader och den gamla teknik och produktionsapparat som krävs för en traditionell tv-kanal”.

Han tycker ändå att det är bra att frågan har utretts i grunden och att det har varit lärorikt både för organisationen och honom själv.

– Beslutet vi tagit nu efter moget övervägande och noggrant utredande är viktigt strategiskt och skapar klarhet. Inte minst i fortsatta diskussioner med intressanta partners, säger Jan Scherman i en kommentar.

Han uppger också att Aftonbladet ska fokusera på områden där det finns tillväxt och tackar för sändningstillståndet, men lämnar nu tillbaka det med ”varm hand”.

– Vi vill leda utvecklingen online istället för att riskera att backa in i framtiden. Vår snabba nyhetsbevakning håller världsklass och vi har utvecklat en rad programformat som är mycket uppskattade av våra tittare, säger Jan Scherman i en kommentar.

Aftonbladets satsning på online-TV har uppmärksammats och prisbelönats både i Sverige och internationellt.

– Jag kom till Aftonbladet i början av året och är fortfarande tagen och fascinerad över energin i den här organisationen och kraften i Aftonbladet online, säger Jan Scherman i en kommentar.

Resumé rapporterade alldeles nyligen att Aftonbladets tv-kanal var i fara.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Scherman

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.