Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fick avgångsbeskedet via sms från förre sportchefen

Publicerad: 14 november 2012, 16:18

Ola Billger

Fem medarbetare på SvD:s sportredaktion fick ja på sin ansökan om avgångsvederlag. Beskedet kan knappast ha kommit som en överraskning efter tidningens avveckling av sportredaktionen. Men att sportjournalisterna fick ja på sin ansökan via ett grupp-sms från deras förra sportchef Ola Billger upprör.


Ämnen i artikeln:

Ola BillgerSvenska Dagbladet

I augusti stod det klart att Ola Billger lämnar posten som sportchef på Svenska Dagbladet. Han tog ett steg upp i organisationen och blev en av två nya redaktionschefer vid sidan av Ann Axelsson.

I september tillkännagav Svenska Dagbladets ledning planerna på att avveckla sportredaktionen. Ett beslut som möttes med bestörtning av flera medarbetare.

Sportredaktionen kommer att läggas ned i början av nästa år.
Efter att ha arbetat mellan 25 och 30 år på tidningen fick i dag fem sportreportrar på SvD beskedet att de fått ja på sina ansökningar om avgångsvederlag. Det skriver tidningen Journalisten.

När de andra medarbetarna som sökt avgångsvederlag på redaktionen har fått beskedet under samtal med sina chefer valde den tidigare sportchefen Ola Billger det okonventionella greppet att skicka ett grupp-sms till de fem sportreportrarna.

Så här skrev Ola Billger:

"Tjena, jag hade helst snackat fejs to fejs men sitter illa till på en konferens och messar därför detta rent formella besked som inte kommer som en överraskning för någon: du får ja på din ansökan om avgångsvederlag. Ola"

Redaktionschefens tillvägagångssätt irriterar de mångåriga medarbetarna på sportredaktionen.

– Det känns förjävligt. Det är nonchalant, säger en av medarbetarna till tidningen Journalisten och fortsätter:

– Vi vill ju vara kvar så länge som möjligt, det är ju en ekonomisk fråga för oss. Men snacket bland oss nu, efter att ha fått det här sms:et, är att vi vill komma härifrån så fort som möjligt.

En annan av medarbetarna berättar för tidningen Journalisten att det finns en ilska inte bara över sättet de har fått beskedet på, utan också över formuleringen:

– Att det inte kommer som någon överraskning att ansökan om avgångsvederlag beviljats kan läsas som att det inte är någon överraskning att just ni får gå eftersom ni ändå inte duger något till. Vilket ju just är vad det handlar om. Vi anses vara för gamla för att kunna skaffa oss den kompetens som krävs för att kunna göra "nya SvD", säger medarbetaren till tidningen Journalisten.

Linus Fremin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.