Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fick betalt av Expressen efter misstänkt fejkintervju

Publicerad: 10 mars 2010, 15:00

Vid skilsmässan mellan miljardären David Saperstein och hans svenska hustru Suzanne Saperstein – medverkande i den nya upplagan av Svenska Hollywoodfruar i TV3 – lämnade mijardärskan in en stämningsansökan mot Expressen för att ha publicerat en intervju som hon hävdar aldrig har ägt rum. Efter det infördes nya rutiner på Expressen.


Ämnen i artikeln:

Svenska Hollywoodfruar

Suzanne Saperstein. Foto: TV3/Anders Hugo

I november 2005 hade kvällspressen stora löpsedlar kring att en av USA:s rikaste män, miljardären David Saperstein, begärt skilsmässa från sin svenska hustru Suzanne Saparstein. Detta efter att han fattat tycke för barnflickan. I samband med uppståndelsen valde Suzanne Saperstein att lämna in en stämningsansökan mot Expressen. Detta efter tidningen publicerat en intervju av en frilansjournalist. Problemet var bara att Suzanne Saperstein hävdade att intervjun aldrig ägt rum.

Och inför Expressen lyckades inte frilansaren bevisa att intervjun verkligen hade skett. Till slut fick Expresssen och Suzanne Saperstein göra upp i godo:
– Vi försökte få det hela klarlagt, men frilansaren kunde inte på ett tillfredsställande sätt dokumentera att intervjun verkligen hade skett. Händelsen ledde till att vi införde nya rutiner då vi köper material av frilansare, säger Otto Sjöberg, fd chefredaktör på Expressen.

Vad för rutiner kräver ni av frilansare?
– Större krav på bakgrundsdokumentation. Det allra bästa är naturligtvis om intervjun bandas, säger Otto Sjöberg.

Vad överenskommelsen mellan Expressen och Suzanne Saperstein egentligen gick ut på kan inte Otto Sjöberg gå in på. Inte heller vilken summa det rörde sig om.

Och nu är Suzanne Saperstein återigen aktuell för svenska medier. Denna gång i och med att hon är en av dem som deltar i TV3:s program Svenska Hollywoodfruar. I nästa avsnitt läggs stort fokus på miljardärskan och hennes 4 200 kvadratmeters stora palats som är en kopia avi Versailles.

Klart redan nu är att hon kommer att ha en mycket restriktiv hållning kring intervjuer. Alla intervjuförfrågningar måste gå via hennes agent och hon kommer inte att genomföra några telefonintervjuer. Efter att en representant för media har godkänts av agenten och henne måste intervjun ske på plats i Los Angeles:
– Det var inget som var beslutat tidigare, utan för cirka två veckor sedan kom hon tillsammans med sin agent fram till det här beslutet, säger Max Lagerbäck, presschef på TV3.

Han kan varken bekräfta eller dementera om hennes restriktiva hållning kring intervjuer har att göra med erfarenheterna från Expressen:
– Hon har aldrig sagt att så skulle vara fallet. Hon har talat om stämningen och sin tidigare erfarenhet med Expressen och att man gjorde upp i godo. Hon har däremot inte nämnt något om att hon inte skulle ställa upp på att genomföra intervjuer med Expressen, säger Max Lagerbäck.

Enligt honom har hennes restrivtiva hållning gentemot media mycket att göra med att hon är en extremt upptagen kvinna:
– Hon är en av världens största samlare av Haute couture, äger  ett antal klädmärken. 11 tävlingshästar och har en dotter som sannolikt kommer att ställa upp i OS 2016. Så hon måste prioritera och selektera hårt kring olika intervjuförfrågningar, säger Max Lagerbäck.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Svenska Hollywoodfruar

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.