Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fick kicken från Aftonbladet - nu skriver Heimerson bok om #metoo

Publicerad: 23 januari 2018, 13:09

Staffan Heimerson på Sturehof i Stockholm.

Foto: Andreas Elgtrand

Journalisten och krönikören Staffan Heimerson släpper bok med undertiteln "En stridsskrift om #metoo och rätten att yttra sig fritt". Samtidigt är han i Stockholm för att träffa sin tidigare uppdragsgivare Aftonbladet – för att få upprättelse.


Ämnen i artikeln:

Sofia Olsson Olsén#MeTooAftonbladetStaffan HeimersonMagnus RingmanBjörn Wiman

I november förra året skrev den mångårige kolumnisten Staffan Heimerson en text som skulle komma att sätta punkt för hans tid på Aftonbladet. I kolumnen jämförde han den pågående #metoo-rörelsen med medeltidens häxprocesser och stalinism, vilket ledde till hård kritik. Några efterföljande uttalanden i Resumé blev som ved på brasan:

– Jag har fått hundratals positiva reaktioner från män. De negativa kommer från kvinnor. Många av de kvinnor som hört av sig har författat novelliknande skildringar av sina erfarenheter. Det får mig att undra, med all respekt, har de här kvinnorna förläst sig på boken 50 Shades of Grey? De använder #metoo som en invändning för att skriva sjaskig pornografi. Och de lyckas, sa han då.

Därefter fick han ett samtal från Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén om att hans tid på Aftonbladet är över.

Nu avslöjar Staffan Heimerson att han har jobbat med en bok sedan avskedet på Aftonbladet – och att den är praktiskt taget klar. Den ska preliminärt ges ut den 19 februari på Sterners Förlag, som i huvudsak ger ut litteratur inom gastronomi, ekonomi och aktierådgivning.

– Men Jan Sterner (journalist och bokförläggare, reds anm) tyckte att det här var en samhällsgrej, sa "det där är bra Staffan, det gör vi".

Boken har titeln "Punkt slut?" och den preliminära undertiteln "En stridsskrift om #metoo och rätten att yttra sig fritt". Den behandlar bland annat händelseförloppet kring publiceringen av kolumnen, hans ringa två möten med Sofia Olsson Olsén och om "konsensussveriges åsiktskorridorer". Dessutom ingår "15 förargelseväckande kolumner" som han har skrivit genom åren.

– Det är ingen jävla märkvärdig bok. Det är en bra bok, som har sex kapitel. Första kapitlet heter "jag har ingen guldklocka". Andra "Vad var det jag sa", sedan repeterar jag vad jag säger från start, att metoo luktar apa. I ett kapitel berättar jag varför kolumnister ska vara kolumnister, och varför det inte går i Sverige, där vi bara vill tycka fint. Man blir som DN:s kulturchef Björn Wiman.

Publiceringen av boken följs upp med ett föredrag för Rotary på Grand.

Staffan Heimerson bor normalt i Provence i Frankrike, men var under måndagen på plats i Stockholm för att träffa sin tidigare uppdragsgivare Aftonbladet, och stabschefen Magnus Ringman. Innan mötet tog han en lunch med Resumé på Sturehof, och berättade om såväl träffen som sin nya bok.

– Initiativet med mötet kom från min advokat, som skrev till Aftonbladet. Då hörde de av sig vänligt, säger han.

Vad är på agendan?

– På agendan är bara; Vill Aftonbladet på något sätt säga att "det här gick lite häftigt till"? Finns det något de vill göra rätt? Jag lyssnar, inget annat.

Vill du ha en ursäkt?

– Nä, ingen ursäkt. De har sparkat mig rättrådigt, och min invändning mot det är att jag kom till Aftonbladet för 55 år sedan, var visserligen borta på radion i tio år, men alltid trogen tidningen. Jag hörde till tidningen i 55 år! Och enligt min subjektiva åsikt finns det ingen reporter som har gjort så mycket bra för den tidningen som jag. Det här är en uppfostringsfråga. Man ringer inte till en lojal och hedervärd medarbetare och sparkar honom med en minuts varsel. Olsson Olsén har uppträtt mycket omoget.

Han säger sig varken ha några uttalade förväntningar eller krav på Aftonbladet, men samtidigt att han kommer att framföra deras "bud" till sin advokat.

Så det handlar om pengar?

– Ja, det handlar om pengar. Det är klart.

Ersättning?

– Nej, det vet jag inte. Efter 55 år med total lojalitet och stjärnprestationer så är det klart att den killen vill lämna med fest och värdighet.

Och ett avgångsvederlag?

– Njae, det finns inte formellt i det här fallet. Jag är frilans och då finns inget avgångsvederlag. Så jag tänker inte använda det ordet. Jag tänker låta honom använda orden. Jag kommer att ringa till advokaten i morgon, då kommer hon att säga att "det där är för dåligt" och då kommer jag att säga "det vet jag väl". Så det är vad det är.

Aftonbladets stabschef Magnus Ringman varken dementerar eller bekräftar att en träff med Staffan Heimerson har ägt rum.

– Jag har ingen kommentar om någonting överhuvudtaget, säger han till Resumé.

Läs en längre intervju med Staffan Heimerson i februari, i Resumé Karriärsöndag.

Mårten Färlin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.