onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fido Film letar partner

Publicerad: 24 april 2009, 14:15

Fido Film söker finansiär. – Vi har rätt kunskap för att ta hem stora jobb men tvingas tacka nej. Antingen är jobben för stora för oss eller så har vi inte tillräckligt med personal. Tiden är mogen att ta ett beslutsamt kliv uppåt, säger Thomas Deutschmann , delägare i Fido Film.

Ämnen i artikeln:

Fido

LF

Linda Fagerlind


Kaj Steveman och Thomas Deutschmann.

Fido Film har under de senaste åren delats av Thomas Deutschmann och Kaj Steveman, som båda varit med sedan starten för åtta år sedan. För en vecka sedan knöt de till sig ytterligare en delägare – Michael Hjort, som även är en del av Tre Vänner.
– Michael har köpt en minoritetspost. Vi har känt honom länge och han brinner för det vi gör. Hans insikt i både det kreativa och det affärsmässiga kommer att hjälpa oss att ta det kliv uppåt som vi behöver göra, säger Thomas Deutschmann .

Vad är målet?
– Med 30-40 animatörer är vi med på banan och kan börja slåss om de internationella pitcherna på riktigt. Idag har vi 17 fast anställda. Jag har precis varit över och pratat med de stora jättarna i London och alla sa samma sak – om vi kan ta de riktigt stora film- och reklamjobben har de inga problem att lägga dem på oss. Kvalitén tyckte de redan att vi har. Tanken att vi skulle kunna jobba med filmer som till exempel Harry Potter är häftig.

Söker ni ha en partner eller en investerare?
– Vi för just nu diskussioner med ett par investeringsgrupper och ett par branschpartners. Det vi behöver hjälp med är att bygga upp en större studio för att kunna ta filmjobben. Reklamjobben ger pengar men filmjobb bygger kompetens, det är viktigt att kunna ta båda, säger Thomas Deutschmann . Han tillägger.
– Jag är inte orolig för att vi inte kommer att hitta en partner, det gäller bara att hitta rätt partner. Visst skulle vi även kunna växa organiskt men vi släpper hellre en försvarbar bit av Fido för att kunna ta klivet och förvalta det vi har byggt upp.

Den mekaniska giraffen under uppbyggnad.

Ett av Fidos senaste projekt är en mekanisk giraff, så kallad animatronic, till årets stora svenska julfilm – uppföljaren till ”Vi hade i alla fall tur med vädret”. Fidos scen är bara på några minuter. För det får de ett par hundra tusen kronor. Ett rent förlustprojekt ekonomiskt sett.

– Det är en minst sagt blygsam budget och det här kommer att bli vår största överleverans någonsin, men projektet behövde en riktigt avancerad animatronic. Det var länge sedan vi jobbade med det och vi klarar att gå en del back eftersom vi samtidigt har ett långsiktigt filmprojekt som ger oss stabilitet ekonomiskt, säger Thomas Deutschmann .

Animatronicen är en kopia av en giraff från Kolmården, det är också där scenen kommer att spelas in om bara en vecka, den 26 juni. När Resume.se träffade Fido igår, torsdag, bestod det mekaniska djuret fortfarande bara av lösa delar.
– Vi kommer hinna klart i tid. Det är sex personer som jobbar med giraffen och redan på måndag kommer den vara nästan helt klar. Sedan testar vi den någon dag innan inspelning, säger Kaj Steveman, kreativt ansvarig på Fido.

Designern Adrian Parish testar giraffens ögon med en fjärkontroll.

Grunden är gjuten i skumlatex som har sprejmålats. Sedan ska giraffen få päls och en mekanisk kropp.
– När allt är klart kommer den att kunna röra sig, blinka, röra munnen på flera olika sett och vifta på öronen. Det är den mest avancerade animatronic vi gjort sedan Billingeälgen som vi gjorde för ett antal år sedan, säger Kaj Steveman.

– Både vår giraff och den riktiga kommer att vara med i samma scen så det är otroligt viktigt att de blir identiska, säger Thomas Deutschmann .

Arbetsgrupp för filmen "Vi hade i alla fall tur med vädret":

Produktionsbolaget:
Tur med vädret AB/ Sonet
Producent: Peter Kropenin
Regi: KjellÅke Andersson
Prod led: Mia Ericsson Degerlund

Fido:
Producent: Claes Dietmann / Thomas Deutschmann
Creative Director: Kaj Steveman

Artister:
Niklas Hermansson
Madelene Söderblom
Adrian Parish

Ann-Sofi Reisek
Oskar Wallroth

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev