Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Filip & Fredriks podcast är tillbaka på svenska

Publicerad: 19 januari 2017, 06:56

Filip & Fredrik.

Efter 2,5 år gör podden plötslig comeback på modersmålet, Obama hyllade medierna och Sverige begär ut mest information från Facebook i Norden. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

Fredrik WikingssonFilip Hammar

Filip & Fredriks podcast är tillbaka på svenska
År 2014 spelade Fredrik Wikingsson och Filip Hammar in sitt sista avsnitt av deras populära podcast live inför 16 592 personer i Globen. De senaste 2,5 åren har Filip och Fredrik fortsatt att podda – men på engelska.

I dag släpper duon plötsligt sitt första avsnitt på svenska sedan språkbytet. Tanken är att de ska fortsätta sin engelsktaliga podd på tisdagar medan de svenska avsnitten släpps på torsdagar. De båda poddformaten kommer att ha skilda material.
– Nu är det lätt att tänka att de slår av på den internationella takten, men det gör vi inte alls, säger Filip Hammar i dagens avsnitt.

Nyheten släpptes i sociala medier under torsdagsmorgonen till många fans glädje.

Barack Obama: USA behöver media...
I går höll Barack Obama sin sista presskonferens som USA:s presskonferens. Bland annat gav han en tydlig känga till Donald Trumps mediehantering.

– Jag har inte alltid tyckt om era storys men ni har gjort det ni ska: Att granska människor med stor makt. USA och demokratin behöver er, sa Obama.
– Vi blir bättre av att ha er i byggnaden.
Washington Post noterar att Obama valde noggrant vilka journalister som skulle få ställa frågor och gav ordet till afroamerikaner, latinos och hbtq-personer.

...och nu tar Trump över @POTUS
Barack Obama har samlat ihop 13,6 miljoner följare på presidentens officiella Twitterkonto. I morgon går stafettpinnen över till Donald Trump, skriver Recode. Obamas tweets kommer att rensas bort från kontot så att den nye presidenten får börja på ett blankt papper. Obamas tweets kommer att flyttas över till ett nytt konto – @POTUS44 – som Twitter automatiskt kommer att lägga till alla följare på.

Sverige begär ut mest information från Facebook i Norden
Under de första sex månaderna 2016 begärde Sverige ut data om 441 personer. För tvåan Danmark var siffran 52. Det framgår av Facebooks rapport "Global Government Requests Report" som Sveriges Radio refererar till. Polis och åklagare kan bland annat få ut användares IP-adresser, personuppgifter och ibland innehåll som brottsmisstänkta lagt ut på Facebook. I nio av tio fall fick de ut vad de begärde.

Linkedin delar med sig av mer data om användarna
Den sociala mediejätten vill ha in mer reklamintäkter. Därför ger de nu ut mer information om sina användare till annösrer, rapporterar Recode. Detta genom ett samarbete med DataSift som samlar ihop information och och kan presentera relevant data för att göra mer målgruppsstyrda annonser.

"Avpixlat borde läsa Bamse"
Malmö den näst mest brottsbelastade staden i Europa, skriver bland annat Avpixlat. Problemet är bara att informationen kommer från en sajt, Numbeo, som bygger sin statistik på röster från besökarna. DN:s ledarskrivent Erik Helmerson tycker att Avpixlats redaktion borde läsa ett kommande nummer av Bamse som handlar om källkritik.
"Ett rykte om ett monster i Mörka skogen får snabbt spridning bland Bamse och hans vänner", beskriver tidningen handlingen. "Men är det någon som har kollat att det verkligen finns ett monster i Mörka skogen? Vem är egentligen källan?"Och det är ju på pricken. Om vi skulle tro på vartenda rykte skulle det knappast finnas plats för träd i Mörka skogen på grund av alla monster" skriver han.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.