Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Filip & Fredriks produktionsbolag öppnar i Danmark – ska ta svenska succéer över sundet

Publicerad: 8 juni 2021, 12:36

Den tidigare SVT- och DR-chefen Emma Kronqvist får uppdraget att producera danska versioner av program som ”Breaking news”, ”Jorden runt på 6 steg” och ”Alla mot alla”.


Ämnen i artikeln:

Nexiko

Produktionsbolaget Nexiko ligger bakom några av 10-talets största svenska tv-succéer, inte minst format programledda av delägarna tillika grundarna Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. De senaste åren har de bland annat producerat ”Alla mot alla”, ”Breaking news” och ”Jorden runt på 6 steg” men har även ett affärsområde inom branded content. Nu öppnar bolaget upp verksamhet i Danmark under ledning av den tidigare SVT- och DR-chefen Emma Kronqvist. Sedan tidigare har bolaget utöver Stockholm även kontor i Oslo och New York. 

LÄS MER: Emma Kronqvist: En svensk outsider i Danmark (2018)

Inledningsvis är tanken att de ska göra danska versioner av format som gått bra i Sverige. Framöver hoppas de även kunna utveckla program helt framtagna för den danska marknaden.

– Vi har funderat länge på att etablera oss i Danmark, men väntade på rätt möjlighet och inte minst person. Med Emma Kronqvist vid rodret känns det väldigt naturligt att ta det här steget. Hon har en unik kännedom om tv-marknaden på båda sidor av sundet, säger Mikael Svensson, biträdande chef för Nexiko.

I en pressrelease skriver Nexiko att de vill positionera sig som en motpol till de internationella produktionsbolagsjättarna. Hösten 2019 blev det exempelvis klart att internationella jätten Banijay köpte Endemol Shine och därmed skaffade sig en dominant position i hela Norden, inklusive Sverige.

– Detta påverkar inte bara innehållet utan också arbetsmarknaden. Vi ser ett intresse från begåvade producenter som vill arbeta i ett företag där den kreativa friheten är stor, säger Emma Kronqvist.

Nexiko i Danmark har redan satt i gång med sin första produktion. 

 

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Ämnen i artikeln:

Nexiko

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.