Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Filip och Fredrik i ordkrig med SVT

Publicerad: 12 september 2016, 06:17

Fredrik Wikingsson och Filip Hammar anser att afroamerikaner särbehandlas i SVT-programmet "En kväll i New York", Facebooks nyhetsalgoritm gör bort sig igen och Egmont startar riskkapitalfond. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

EgmontFredrik WikingssonFacebookSVTHillary ClintonFilip HammarDonald Trump

Filip och Fredrik i ordkrig med SVT
I helgens "Breaking News" i Kanal 5 påstod Filip Hammar och Fredrik Wikingsson att publiken i SVT:s "En kväll i New York" har särbehandlats på grund av sin hudfärg där afroamerikaner placerats framför scenen.
– Ja för enligt SVT:s förenklade sätt att se på saken har "afroamerikaner rytmen i blodet" och dansar de blir det ett kvitto på att artisterna har nått fram och lyckats, sade Fredrik Wikingsson och hänvisade till vittnesmål som varit på plats under inspelningen.

SVT tillbakavisade anklagelserna.
– Det stämmer inte. Det fanns tomma platser och därför flyttade vi fram människor, sade Ebba Adielsson, exekutiv producent för "En kväll i New York" till Expressen.

Men Filip Hammar står fast vid sin ord
– Det är inte så mycket att säga. Vi har ju redan levererat sanningen med hjälp av ögonvittnen på plats. Det lättaste för SVT hade ju varit att bara säga att de gjort fel och att programmets grundbult är förkastlig. Men de framhärdar.

Facebooks nyhetsalgoritm gjorde bort sig – igen
Det har bara gått en vecka sedan Facebook ersatte de anställda som jobbade med sektionen "Trending Topics" med en algoritm. Med en algoritm skulle Facebook få slut på anklagelserna om ett vinklat urval av de politiska artiklarna. Algoritmen fick en fiaskostart. Redan efter ett par dagar lade den ut en fejkad nyhet om ett nyhetsankare på Fox News. Nyligen publicerades en satirtext som en riktig nyhet, där det påstods att Apples röststyrda digitala assistent Siri skulle börja utföra hushållssysslor. Kort därefter publicerade algoritmen en artikel med påstådda bevis på att bomber hade placerats i World Trade Center-tornen i samband med 9/11-attacken. Det rapporterar Washington Post.

Egmont startar riskkapitalfond
Mediekoncernen Egmont ska investera flera hundra miljoner kronor i nordiska spelutvecklare. Nu knyts spelveteranen Martin Walfisz till Nordisk Film Games, som räknar med att göra sin första investering innan årsskiftet. Egmont, som vid förraårsskiftet hade tillgångar på omkring, fyller fonden helt med egna pengar. Det rapporterar Di Digital.

Hillary Clinton ångrar uttalande om Trumps väljare
Hillary Clinton backar från sitt nedsättande uttalande om att hälften av Donald Trumps väljare är "förtappade". Det kritiserade uttalandet kom vid ett insamlingsmöte i New York på fredagskvällen, där Clinton även beskrev Trumpväljarna som "rasister, sexister, homofober främlingsfientliga och islamofober." – Jag var grovt generaliserande i går, och det är aldrig en bra idé. Jag ångrar att jag sa hälften, det var fel, sa Clinton i ett uttalande på lördagen. Det rapporterar TT.

Granskades av SVT – skrev avtal för att slippa negativ publicitet
SVT:s avslöjande om Stockholms landstings miljardnota från företaget Onemed där ett par stödstrumpor kostat skattebetalarna 6000 kronor paret har väckt starka reaktioner. Nu har SVT tagit del av en mejlkonversation mellan beställare och entreprenör. ejlen visar att landstinget föreslog titeln "Överenskommelse om förtida upphörande" men Onemed vill att det i stället ska heta "Avslutsavtal" för att "betona det framåtblickande som detta avtal innebär (d.v.s. möjliggöra en förnyad konkurrensutsättning) snarare än att det ges ett fokus som betonar tillbakablickande diskussioner".

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.