Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Filip och Fredriks film på export

Publicerad: 20 september 2016, 11:31

"Trevligt folk" går på export. Ambassader i 70 länder kommer få filmen. Förhoppningen är att underdog-historien om det somaliska bandylandslaget ska inspirera utomlands.


Ämnen i artikeln:

Trevligt folkFredrik WikingssonKarin af Klintberg

Berättelsen om de somaliska killarna som utan att ha stått på skridskor bildade ett bandylag med sikte på VM väckte starka känslor. Nu ska filmen "Trevligt folk" skickas ut till ambassader och konsulat i 70 länder via Svenska institutet.

– Om man väljer sätt som funkar för respektive land tror jag att här kan funka internationellt, säger Fredrik Wikingsson till TT.  

Fredrik Wikingsson tror att det var viktigt att det var bandy, och inte någon annan sport, som spelades.

– Genidraget av Patrik Andersson, som kom på alltihop, var att mångas magreaktion var "vadå bandy, de har ju aldrig spelat bandy". Och nä, de hade kunnat sätta ihop ett fotbollslag också men då hade ingen pratat om det.

Karin af Klintberg har regisserat "Trevligt folk" och vill se fler liknande filmer.

– Vi behöver positiva berättelser om integration, ordet har så tråkig ton. Vi behöver fylla det med något roligt och lustfyllt, jag tror världen vill ha det, säger hon till TT och fortsätter:

– När man åker till Borlänge nu är det en stor skylt med tre av bandyspelarna i den somaliska lagdräkten där det står "välkommen till Borlänge". Till och med att åka in i Borlänge är annorlunda.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.