Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Filter anklagas för att ta äran för nio år gammalt scoop

Publicerad: 26 mars 2013, 15:54

Walter Repo och Michael Tjelder under reportageresan i Papua Nya Guinea och reportaget "Per-Oves sista resa" i senaste numret av Filter

Foto: Bilden är ett montage

I senaste numret av Filter publiceras ett långt reportage som beskrivs dra egna, nya slutsatser om mordet på den svenska filmaren Per-Ove Carlsson. Nu kräver journalisterna Walter Repo och Michael Tjelder en ursäkt av Filter och hävdar artikelns innehåll och dramaturgi är identiskt med en text som de skrev åt Café redan för nio år sedan. – Det känns som om skribenterna dragit en rövare, säger Michael Tjelder.


2004 publicerade Café ett reportage av frilansjournalisterna Walter Repo och Michael Tjelder. Här undersökte skribenterna omständigheterna kring mordet på filmaren Per-Ove Carlsson i Papua Nya Guinea 1992. Enligt skribenterna ett omfattande journalistiskt arbete under ett lågintensivt krig i gränslandet mellan Indonesien och Papua Nya Guinea.

Reportaget återpublicerades senare i Walter Repos reportagesamling "I brottets spår", utgiven av bokförlaget Atlas och i tidningen Scoop nummer 3 2009.

När skribenterna fick reda på att Filter publicerade ett reportage på samma tema i det senaste numret reagerade de starkt. Enligt skribenterna är historien identisk.

– Jag prenumererar själv på tidningen och såg att det var ett identiskt knäck. Det här var ett reportage som var svårt att få till när det gjordes för nio år sedan, säger Michael Tjelder till Resumé och fortsätter:

– Jag är övertygad om att de här killarna vet om det här. När man har något spännande på gång och ser att det redan är gjort så får man släppa det. Ett alternativ är att komma med något nytt. Det har inte de här skribenterna gjort. De har inte tagit det vidare.

Enligt Walter Repo och Michael Tjelder använder sig Klas Lundström och Ivar Andersen, skribenterna bakom Filters text, av samma dramaturgi som i deras nio år gamla reportage i Café. De hävdar att inga nya uppgifter kring mordfallet tillkommer samt att artikelförfattarna i Filter kommer fram till samma slutsats och namnger Michael Karet som mannen bakom mordet.

Den 20 mars, innan publiceringen, skickade Filter ut ett pressmeddelande. "Nya uppgifter kan lösa 21 år gammal mordgåta". Pressmeddelandet ledde senare till att Aftonbladet creddade Filter för avslöjandet.

I ett mail till Resumé skriver Michael Tjelder och Walter Repo

"Ett avslöjande kan inom grävande journalistik aldrig göras två gånger.
Ett avslöjande är en engångsföreteelse.
Om det inte vore så skulle vi kunna ta vilket äldre grävarbete som helst, göra om intervjuer och resor och komma till samma slutsats som originalavslöjandet, bara för att sedan försöka få denna "nya" produkt nominerad till Guldspaden och givetvis skicka ut ett pressmeddelande om detta "nya" vi har skapat. Så fungerar inte grävande journalistik och det bör Filter känna till."

– Som det känns så har skribenterna dragit en rövare, men jag vet inte allt. Det skulle vara kul att veta hur det gått till, säger Michael Tjelder till Resumé och fortsätter:

– Jag tror att en rad olyckliga omständigheter ligger bakom det här. Man har missat att faktakolla i flera led. Jag tror inte att det kommer att hålla med några undanflykter den här gången.

Har ni själva tagit kontakt med frilansskribenterna?
– Det är bättre att Mattias Göransson, Filters chefredaktör, får göra det.

Hur skiler sig texten i Filter från den som publicerades i Café 2004?
– Den är dubbelt så lång och innehåller mer miljöbeskrivningar och fakta kring den politiska historien. Men kärnan i vår kritik är att det inte tillkommer några som helst nya uppgifter kring mordet. Det är exakt samma story.

Vad skulle ni vilja se att Filter gjorde?
– Att de reder ut det här med skribenterna och att de ber oss om ursäkt i tidningen och tydligt redovisar att det inte var deras avslöjande. Det handlar om yrkesheder och etik.

I ett mail till Resumé skiver Filters chefredaktör Mattias Göransson:

"Sent i fredags fick jag ett SMS från kollegan Micke Tjelder, som jag känner, där han påstod att Filters reportage om Per-Ove Carlsson var »identiskt« med ett han och Walter Repo gjorde för Café 2004 och att han trodde att jag blivit »blåst«. Detta reagerade jag på i affekt, samtidigt som jag bad att få läsa den nio år gamla texten för att verkligen förvissa mig om att Mickes påstående verkligen stämde.

Cafés redaktör Jens Stenberg var vänlig nog att skicka mig texten, och i går meddelade jag Micke och Walter att jag skulle läsa båda versionerna i lugn och ro innan jag återkom. Jag skrev så här:

Walter, Micke, Jens,
tack för filerna! Vi har planeringsdag i dag, men i morgon hinner jag säkerligen ta mig igenom rubbet. Om ni inte har läst Klas och Ivars text i Filter bifogar jag den till er nu som pdf, så kan ni läsa från ert håll också (det var oklart för mig om Micke/Walter läst Filterknäcket eller bara Aftonbladets rapsodiska nyhetsrewrite).
Rent allmänt resonerar jag så här:
• Jag hade inte koll på Cafés knäck, och erkänner att jag borde ha haft det. Jag ska läsa det med full koncentration.
• Om texten i Filter bygger på information från Walters och Mickes gamla rep skulle de givetvis ha haft credit.
• Samtidigt känns det inte konstigt att en så speciell historia attraherar fler än en journalist (här talar vi dessutom om ett tidsspann på nästan tio år).
• Under redigeringen/faktakollen av jobbet i Filter fanns (förstås) källor till samtliga uppgifter. De flesta är synliga i/uppenbara av texten, bortsett från mot slutet där Klas/Ivar säger att de som gav upplysningarna som ledde fram till de personer som talar där ville vara dolda/anonyma.
Ja, ja, nu vill jag läsa i lugn och ro, och dessutom prata med skribenterna. Hoppas att ni hinner läsa också."

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.