Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag29.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Media

Filter om Palme-mordet: "Vi är säkra – Skandiamannen är mördaren"

Publicerad: 23 Maj 2018, 12:28

Foto: Montage/Mårten Färlin

Filters Chefredaktör Mattias Göransson säger till Resumé att man vet vem Olof Palmes mördare är. "Jag skulle aldrig publicera om vi inte var helt säkra. Vi ville visa på det polisen missat och sen hitta ytterligare saker som visar att han är gärningsmannen".


Ämnen i artikeln:

Mattias GöranssonOlof PalmeFilter

Filters nya magasin säger sig ha lösningen på Palmemordet. Nu berättar tidningens chefredaktör Mattias Göransson att han och journalisten Thomas Pettersson är helt säkra på att Skandiamannen är Olof Palmes mördare.

Thomas Pettersson bakom reportaget har hunnit fylla 60 år och arbetat med "scoopet" i tolv år. Till en början var det ett brett arbete, men efter ett tag fastnade han vid punkten att det kunde vara Skandiamannen som var gärningsmannen.

– Skandiamannen var på brottsplatsen och han jobbade ju precis där. Det finns ett antal saker som knyter honom till brottsplatsen: bland annat signalement och att han lämnat uppgifter som bara gärningsmannen kan känna till. Exempelvis berättade han om ett vittne som sprungit runt husknuten, men ingen annan vid korsningen såg den personen. Om man tittar på alla 22 vittnesuppgifter från platsen så säger de att det är det gärningsmannen som sprungit runt husknuten. Skandiamannen beskriver vittnet, vilket gör det hela giftigt, säger Mattias Göransson.

Han skulle kunna vara mytoman?
– Det skulle man kunna tro, men hans uppgifter och de beskrivningar som han gör binder honom ändå till platsen. Det är inte så mycket folk i det här kvarteret vid den här tiden på kvällen och det finns ingen som stämmer överens med de vittnesuppgifter som han har lämnat. De beskrivningar som de flesta vittnen gör pekar dock mot honom, vilket Thomas fastnade för.

Skandiamannen har tidigare varit aktuell i Palmeutredningen, men tidigt avskrivits. Det har funnits ett antal artiklar om honom, bland annat en i Proletären från 80-talet.
– Svaret har alltid varit att han inte är relevant. Det drev Thomas att fortsätta undersöka honom eftersom polisen kan ha gjort fel.

För sex år sedan sökte Thomas Pettersson upp Mattias Göransson angående sitt Palme-gräv. Då hade Mattias precis blivit färdig med arbetet till Hannes Råstams bok om Thomas Quick. Arbetet hade då kantats av stora misstag från polisen, domstolar och myndigheter. När Thomas Pettersson utgick från hypotesen att granska Skandiamannen tyckte Mattias Göransson inte att det var något konstigt med att utgå från att polisen begått ett misstag.

De senaste sex åren har Mattias Göransson följt Thomas Petterssons arbete kring mordet och nu är han helt säker på att Skandiamannen är Palmes mördare.
– Det jag sa redan från början var att jag inte ville publicera innan jag vet om han är gärningsman eller inte. Det finns redan för många uppgifter som inte håller. Jag skulle aldrig publicera om vi inte är säkra. Vi ville visa på det polisen missat och sen hitta ytterligare saker som visar att han är gärningsmannen. Det tuffade på fram tills i fjol och efter många om och men fick jag tillgång till ett material som visade hur diskussionerna hade gått kring Palmemordet i ledningsgruppen. Då hade de sagt grejer som att Skandiamannen inte var aktuell, vilket vi tyckte var helt orimligt.

Thomas Pettersson kunde konstatera att polisen begått flera misstag i utredningen och när de la fram sina uppgifter till dagens Palmeutredare blev det aktuellt att granska Skandiamannen. Ett omfattande arbete med flera intervjuer bland släktingar, vänner och bekanta till Skandiamannen gjordes, men utan att ge resultat.

– Thomas får en uppgift till under slutet av sommaren från den sista linjen av bekanta att Skandiamannen hade en nära vän som samlade på vapen. Det var konstigt med tanke på vad alla andra sagt om honom. Vapensamlaren var död när vi kollade upp det, men hans dotter kunde bekräfta att han samlade på revolvrar – och speciellt amerikanska revolvrar. Han samlade på det vapnet som Palme sköts med, vilket utredarna inte visste någonting om.

Utredarna tog de nya uppgifterna på största allvar och började utreda samt förhöra människor i Skandimannens närmaste krets. Man började spåra och kolla upp dessa vapen.
– Vi fortsatte gräva och hitta ytterligare saker. I april dök det upp ett gammalt militärarkiv som kunde styrka att Skandiamannen hade skjutvana och just tränat pistolskytte på sin första arbetsplats, där han arbetade förFörsvarsmakten.

Hur säkra är ni på det här?
– Jag känner inga tvivel, faktiskt. Vi är helt säkra på att Skandiamannen är gärningsmannen. Vi måste sätta upp hypoteser, med ett faktainsamlande och hitta tillräckligt med material för att känna oss säkra. Vi kan inte prata om tro eller känslor, utan det har bara handlat om fakta och sakupplysningar för att bli övertygade själva. Det har underlättat att ha vetskapen om att dagens utredare arbetat med samma spår och tagit det på största allvar.

När chefsåklagaren för Palmeutredningen, Krister Petersson, gick ut offentligt om att de hade ett nytt spår kände Mattias Göransson och Thomas Pettersson sig säkra på lösningen var i sikte.

– Nu vet omvärlden att det inte är gamla Christer Pettersson-spåret, för han är inte längre aktuell. För oss var det väldigt skönt, för annars hade nog folk inte trott oss. De tror också att det här är lösningen. Att vara publicistiskt säker betyder inte att man kan juridiskt koppla honom till brottet.

Mattias Göransson säger att de haft ett unikt kontaktnät till sitt förfogande och att det är Filters historiskt största reportage med över 112 000-tecken. På nätet ligger det flera noter som är kopplade till flera sidor källdokument som man själv kan gå in att läsa.

Det är dock inte alla som tror på "lösningen" och att Thomas Pettersson och Mattias Göransson hittat Palmes mördare. Bland annat har Gunnar Wall sagt till SVT att han tycker tidningen tar till alldeles för stora ord.

– Det är inte lätt för de som jobbat med det här tidigare. Personer som Gunnar Wall har sina favorithypoteser, vilket gör att det är svårt att ta in. Man måste läsa texten två gånger, för det som är själva kärnan i scoopet är inte att det är en konstig gärningsman, utan det är den enklaste lösningen: han är på platsen, ser ut som mördare, beter sig som en, har skjutvana och motiv. Hade det här kommit fram våren 1986 hade han varit dömd för längesen. Det stora scoopet är dock polisen felaktiga utredningsanförande med utredningsmissar, att smälta och förstå, säger han och fortsätter:

– Förstår man att det är det stora scoopet leder det till slutsatsen att det som arbetats med i 32 år varit fel. Allt har gjorts i onödan och man har tvingats sig fram till detta eftersom polisen själv uteslutit gärningsmannen. De har bundit sig vid masten och bara letat efter misstag. Alla teorier och allt som lagts fram som inte rör Skandiamannen är snömos.

Alex Hartelius

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.