Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Filterbubblorna växer i Almedalen – slukas du med?

Publicerad: 3 juli 2017, 08:41

Per Grankvist.

Foto: Montage.

Sitter du i en filterbubbla utan att veta om det? Detta kan bli extra påtagligt i Almedalen. Nu släpper Filterbubblan.se en ämnesuppdatering alá Almedalen. Sen USA.


Ämnen i artikeln:

Per GrankvistAlmedalen 2017

Filterbubblor har varit de senaste årens samtalsämne både i Sverige och internationellt, inte minst i USA och under presidentvalskampanjen.

Journalisten och författaren Per Grankvist hade en dröm om att skapa ett verktyg som synliggör skillnaderna i den politiska debatten som går att dela upp i de tre bubblorna vänster, mitten och höger. Sagt och gjort. 18 månader innan valet lanserade han, tillsammans med byrån Great Works, Filterbubblan.se där du kan se vad det pratas om i den rödgröna, blåblåa och grönblåa bubblan.

Detta har gjorts genom att manipulera Twitters förslagsalgoritm för att skapa bubblor med cirka 100 konton i varje. Hyfsat enkelt, enligt Per Grankvist, som fått lära sig att koda. Filterbubblan.se är precis i början av sin utveckling, och mycket går att förbättras, men vitsen är att folkbilda.

– Det är den "lille folkbildaren" i mig som helt gått igång på detta. Alla journalister har en historia som de inte vill släppa – och det här är min.

Då debatten just under Almedalsveckan tenderar att bli otroligt stökig och svår att få överblick över, så har man valt att uppdatera tjänsten. Nu kan man filtrera bland de tio största debattämnena, såsom brott och bostad.

– Det här hoppas jag ska vara till hjälp för bland annat journalister. Vill du se hur debatten går i bostadsfrågan så kan du som journalist djuplänka i artikeln.

– Om du går på två seminarier, hur vet du då att de sammanfattar debatten rätt? Är det verkligen så diskussionen förs? Detta går att hitta på filterbubblan som blir ett lättare sätt att förstå. Målet är alltid att folkbilda.

Enligt Per Grankvist riktar sig uppdateringen både till de som är här – men även de som valt att stanna hemma.

– De som är kvar på fastlandet kan följa debatten och förstå hur denna förs. Alla kan inte eller vill inte vara här.

Finns det en fara för journalister med filterbubblor?
– Vi tror att vi har patent på den korrekta bilden av verkligheten. Det är knappast så att extremhögern säger att vi konspierar, för det är bara trams, men att förstå att det finns många andra bilder därute än vad man ser inifrån måste vi bli bättre på och ifrågasätta. Det farligaste bubblorna är att tänka att "jag har koll på läget". Jag har till exempel sämre koll än vad jag tror.

Hur blir det i framtiden?
– Om min uppgift som journalist är att skriva ett reportage så kommer vi tänka mer på hur det kommer tas emot. Vi blir ju ombud för läsare och tittare. Vad är det jag vill få läsarna att upptäcka?

Har du funderat på att involvera andra sociala medier än Twitter?
– Ja. Men Facebook är svårare, det är för mycket datapunkter. För mycket kattvideos och så vidare. Men jag har haft kontakt de som byggde Red Feed och Blue Feed på The Wall Street Journal, där de tittade endast på media. Det är på Twitter all debatt börjar – det som står i tidningen imorgon.

Vad görs med Filterbubblan härnäst?
– Jag skulle vilja checka av kontona som folk följer och se vilka bubblor de tillhör mest. En realitycheck på ditt eget flöde.

Det låter svårt, som att det avslöjar en själv?
– Ja, det måste göras sofistikerat i analysen. Jag är inte säker på att folk är redo att göra det. Tänk dig själv att säga "du är en sådan där vänster-miljö-brud", det kan slå fel och du kan säga att Filterbubblan bara är skräp. Men man kan linda in det genom att kanske redovisa hur du har twittrat den senaste månaden.

Ett av Per Grankvists mål är att lansera Filterbubblan i USA.

– Världens bästa på datajournalistik finns i USA. Siktet är inställt på att göra något innan jul.

Filterbubblan.se har kostat en halv miljon att bygga. Great Works har gjort projektet pro bono.

Julia Lundin

Redaktör Resumé Insikt

julia.lundin@resume.se

Ämnen i artikeln:

Per GrankvistAlmedalen 2017

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.