Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Filterchefen räknar med att vittna

Publicerad: 21 oktober 2011, 12:25

De två fängslade svenska journalisterna i Etiopien, Martin Schibbye och Johan Persson, arbetade på ett reportage som skulle kunna publiceras i Filter. Tidningens chefredaktör Mattias Göransson medger att han visat intresse för reportaget och säger att han engagerar sig i situationen.


Ämnen i artikeln:

FilterJohan PerssonMartin SchibbyeEtiopien

Martin Schibbye, Johan Persson och Mattias Göransson.

Arbetade journalisterna på uppdrag av Filter?
– Det är en definitionsfråga. Jag sa att om de kommer hem med en text med den Sverigekoppling de hoppades på  så skulle jag vara intresserad.

Men du har uttryckt intresse för texten?
– Ja, om de hade gått i land med texten så skulle jag vara intresserad.

Känner du ett ansvar inför situationen?

– Jag känner framför allt ett engagemang för att hjälpa de inblandade. Jag ingår i ett informellt nätverk med Anna Roxvall, Fredrik Alm som är chef för bildbyrån Kontinent som Johan Persson är knuten till, Schibbyes och Perssons föräldrar och deras advokat.

– Jag hoppas fortfarande att de ska komma hem och att de kan skriva sin text, och då blir jag förhoppningsvis deras redaktör.

Ska du vittna?
– Jag vet inte än. Advokaten sköter det där och listar lämpliga vittnen, men jag är förvånad om inte jag skulle finnas med där.

Åker du ner om du finns på listan?
– Ja, det gör jag

Tidningen har inte deltagit i riskbedömningsarbetet inför Schibbyes och Perssons reportageresa, utan det har journalisterna gjort själva. Mattias Göransson medger dock att han känner till faran i regionen.

– Den är uppenbar. Det räcker med att googla Ogaden så ser du det, säger Mattias Göransson.

Emanuel Videla

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.