Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Filters jättestory: Lösningen på Palme-mordet

Publicerad: 23 maj 2018, 05:44

Filters etta.

Foto: Filter/Wikimedia Commons

Filter presenterar nya uppgifter om vem som mördare Olof Palme, Mark Zuckerberg grillades av EU-parlamentet och invandringsnyheter dominerar i sociala medier. Det är några av nyheterna i morgonsvepet.


Ämnen i artikeln:

FacebookOlof PalmeFilterMark Zuckerberg

Filters jättestory: Lösningen på Palme-mordet
I tolv år har frilansjournalisten Thomas Pettersson granskat omsätndigheterna kring Palmemordet. Resultatet presenteras i det nya numret av Filter som kommer ut i dag. Magasinet slår på stora trumman kring en sensationell lösning på det oupklarade brottet. Som misstänkt mördare pekas den så kallade "Skandiamannen" ut, som avled i juni år 2000. Mannen arbetade som reklamkonsulent på företaget och har tdigare figurerat som vittne i utredningen. Uppgifterna har fått stort genomslag i svensk och internationell press.
– Det viktigaste nu är att vi kunnat visa att han avfördes från utredningen på felaktiga grunder. Men också att han haft tillgång till aktuella vapen i den närmaste vänskapskretsen. Detta har varit avgörande för mig och även för Palmegruppen, tror jag, att ta upp detta igen, säger Thomas Pettersson till Expressen.
I höst släpper han boken "Den osannolika mördaren" som handlar om Skandiamannen.

Mark Zuckerberg grillades i EU-parlamentet
Under tisdagskvällen svarade Facebook-grundaren Mark Zuckerberg på frågor kring Cambridge Analytica-skandalen av EU-parlamentets gruppledare i Bryssel. Han började med att be om ursäkt för att de inte lyckats skydda användarnas data. Zuckerberg berättade vidare om företagets arbete med att få bukt med falska nyheter och trollkonton, samt hur de anpassar sig till GDPR-reglerna som införs på fredag.
– Att människor är säkra kommer alltid att vara viktigare för oss än att göra vinst, slog han fast.
EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) var inte överdrivet imponerad:
"Mötet var slöseri med tid för alla inblandade. Det var EU-parlamentet på sin sämsta sida. En massa politiker som ville få hårda citat, utan något innehåll" säger han till TT.

Kritiseras för Zuckerberg-selfie
Efter utfrågningen i Europaparlamentet passade Liberalernas EU-parlamentariker Cecilia Wikström på att ta en bild med Facebooks vd och grundare. Selfien föll inte i god jord på Twitter: "Det här är en av de sorgligaste bilderna 2018" skrev en användare.
– Jag lägger upp bilder på människor jag talar med. Vi får inte döma honom personligen för alla felaktigheter som Facebook har gjort, säger hon till SR.

Invandring dominerar i sociala medier
Frågor om invandring och integration dominerar den politiska medierapporteringen på Facebook och Twitter. Det visar Mediemätaren som Sifo gör för Ekot. Mätningen visar också att Centerpartiet har fått utstå hårda angrepp i sociala medier för att partiet gav stöd till regeringens lagförslag om ensamkommande.
– Den debatten blev stor i media eftersom tongångarna i alliansen blev hårda. Då fick vi också en ny injektion i den politiska debatten om invandring, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.