Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Finest-chefen kastar kläderna – för World Aids Day

Publicerad: 28 november 2012, 07:50

Alexander Erwiks utvik, beskuret.

Foto: Jonas Norén.

Inför World Aids Day den 1 december släpps en kalender med 13 lättklädda killar. Kalendern frontas av en naken Alexander Erwik, chefredaktören för Finest.se, som endast skyls av ett järnrör.


Ämnen i artikeln:

Alexander Erwik

Inför World Aids Day den 1 december släpper Stiftelsen World Aids Day  Galan en kalender med 13 lättklädda killar. Kalendern frontas av  Alexander Erwik, chefredaktör för Finest.se, som endast skyls av ett  järnrör.

Varför gör du detta?
– För 17 år sedan levde jag med en man som hade hiv, han tog sitt liv på  grund av sjukdomen. Trots att jag själv är frisk så har jag sett vad  hiv gör med människor på väldigt nära håll. Jag har också bekanta som  lever med sjukdomen i dag och känner att vi aldrig någonsin får sluta  prata om hiv.

– Det finns fortfarande en enorm rädsla, bristande kunskaper bland folk  och svårigheter för den som är sjuk ute i samhället. Sedan får vi inte  glömma att det fortfarande är en obotlig sjukdom.

Hur var det att ta fotona?
– Kallt? Förvånande bekvämt annars, det har nog med syftet att göra.  Brukar inte vara helt bekväm med att stå naken inför folk annars. Sedan  var jag, Jonas Norén (fotografen) och Peter Englund (initiativtagare)  eniga i att bilden inte skulle vara exploaterande på "fel sätt".

Är järnröret en blinkning till filmen med SD-ledamöterna?
– Man kan säga att jag "tar tillbaka" järnröret. Den här kampen som förs med järnrör, den är viktig.

Nakenbilder tenderar att leva för evigt på nätet, är det något som oroar dig?
– Inte ett dugg. Jag hoppas att den florerar och att de som ser den  minns sammanhanget. Det som däremot oroar mig är att så många  fortfarande smittas av hiv i dag.

Kalendern finns att köpa på en gala på Kolingsborg i Stockholm den 3 december, via QX Webshop och på en vernissagen på biografen Zita 12/12 där förstoringar av bilderna i begränsad upplaga auktioneras ut.

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Alexander Erwik

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.