Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fingerprints prognos skapar supertrafik: ”Aldrig varit med om liknande intresse”

Publicerad: 9 december 2015, 10:26

Fingerprint Cards har lyft som en raket hittills i år.

Foto: Colourbox.

Dagens Industri sänder live, Breakits sajt kraschar och nystartade VA Finans slår trafikrekord. Har Ericsson blivit uppköpta? Har Volvos vd fått sparken?
Nej, Fingerprint Cards släpper försäljningsprognos.


Ämnen i artikeln:

Veckans AffärerFingerprint CardsBörsBreakitDagens Industri

Klockan 13 i dag släpper det superhajpade bolaget Fingerprint Cards sin försäljningsprognos för nästa år. Redan nu har siffror läckt ut och aktien har handelsstoppats. Spektaklet betyder tidig julafton för hela den svenska affärspressen.

Dagens Industri kör en storsatsning med live-tv från flera platser och en omfattande rapportering på sajten. I dagens tidning slår de fast: "Strax efter lunch stannar Sverige".
– Intresset är enormt. Det är en av börsen mest handlade aktier, och det är en väldigt viktig siffra som kommer under öppen handel. Det blir väldigt spännande, säger DI:s nyhetschef Anna Ekelund som leder sändningen.

Hur märker ni av intresset?
– Dels genom att titta på börsskärmen hur mycket omsättning det är i aktien. Dels genom att våra läsare visar ett stort intresserade när vi skriver om Fingerprint.

Några som verkligen har känt av intresset är techsajten Breakit.
– Jag lade ut en grej igår vid åtta på kvällen samtidigt som jag kollade på julkalendern med mina barn. Då bara sprakade trafiken iväg. Sedan skrev jag en kommentar på morgonen, och då kraschade sajten två gånger. Jag har jobbat som ekonomireporter i 15 år och aldrig varit med om ett så stort intresse för ett event. Det slår ut allt – även haussen kring it-bubblan, säger medgrundaren och innehållschefen Stefan Lundell.

I år har Fingerprints aktie stigit med över 1500 procent. Tidigare handlade en stor del av rapporteringen om misstänkt insiderhandel och skandalartade turer i ledningen. Men i takt med att prognoserna överträffats och försäljningen skjutit i höjden har fokus flyttats.
– Det här är ett bolag som investeraretablissemanget och media har hånat fram tills nyss. Det här är småspararnas revansch på något sätt. Sedan har de ett halvgalet crew runt sig. Så fort man skriver något negativt blir man angripen av "ekonomitroll", säger Stefan Lundell.

Hur påverkar den stora trafiken som Fingerprint drar er bevakning av bolaget?
– Självklart är man lite populist, och man drar sig till det som folk vill läsa. Men med det sagt: det är ett innovativt bolag som gör succé på världsmarknaden. Det som ska presenteras är prognos för omsättningen nästa år. Det är hardcore siffror. Vi hade aldrig skrivit om det inte hade substans.

Anna Ekelund på DI är inne på samma spår.
– Skillnaden mellan nu och it-bubblan är att sektorn är med konkret, och att Fingerprint levererar både försäljning och resultat. Så var det inte då. Sedan kör vi fler och fler livesändningarna, bland annat på morgnarna under de rapporttäta perioderna, säger hon.

För några veckor startade Veckans Affärer sin nya satsning VA Finans som är helt inriktad mot finansmarknaden och aktiehandel. Redaktören Viktor Bodelius märker av en rejäl skjuts i trafiken.
– Intresset för Fingerprint är alltid stort där ute, men inför dagens prognos är det helt extremt. Vi slår trafikrekord eftersom Fingerprint-sekten läser precis allt som skrivs och framförallt följer aktien i realtid på vår sajt. Det lär inte bli mindre när prognosen väl släpps. Då kommer det balla ur, säger han.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.