Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Finns det en framtid för viralsajterna?

Publicerad: 20 februari 2018, 12:32

När konkurrenten Lajkat lägger ned och räckviddsmedier världen över kämpar med att få affären att gå runt – hur länge kommer Expressens Omtalat att överleva?


Ämnen i artikeln:

AftonbladetLajkatViraljournalistikMartin FreyOmtalatSchibsted GrowthExpressen

Viralsajterna har länge varit något av ett rött skynke för de i branschen som velat hålla den journalistiska fanan högt, lika älskade var de en gång av läsarna.

Under den andra halvan av 00-talet, när flera av de amerikanska förlagorna startade, var många övertygade om att tillräcklig räckvidd och en digital annonsaffär var vägen framåt för journalistiken. Få medier, oavsett inriktning, hade då infört en betalmodell. Tio år senare är bilden annorlunda. Medan premiummedier som Washington Post, New York Times och Dagens Nyheter lyckas slå rekord i digitala intäkter tampas räckviddsmedier med missade intäktsmål, nedskärningar och låga värderingar.

När annonsfinansierade Medium förra året berättade att de var tvungna att göra sig av med en tredjedel av sina anställda levererade vd:n Evan Williams en dödsdom för övriga annonsfinansierade medier.

"Att fortsätta längs den inslagna vägen hade inneburit att bli en förlängning av ett fallerande system, och det står klart och tydligt att det fallerande systemet är annonsfinansierade medier på nätet." skrev Williams.

Även om BuzzFeed redan 2011 insåg att listor och viraler i längden inte var hållbart har det en gång så hyllade mediebolaget tvingats göra sig av med tonvis av personal och missat intäktsmålen de tre senaste åren.

BuzzFeed har, likt svenska Nyheter24, istället försökt hitta ytterligare intäkter genom att bland annat koppla e-handel till sajterna. Ytterligare ett exempel på en aktör som hittat alternativa intäktsströmmar är svenska Newsner, ett bolag som använder sin användardata från viralsajten för att stärka sin framgångsrika contentbyrå.

Det är i den här kontexten som nyheten om att Aftonbladets viralsajt Lajkat nu lägger ned ska ses. Sajten startades 2014 av duon Erik Carlsson och Ehsan Fadakar, två personer som sedermera gick vidare högre upp i hierarkin, och väckte redan från början kritik från Aftonbladetmedarbetare. Anledningen till att den nu läggs ned är att bolaget inte burit sig ekonomiskt. Det senaste rörelseresultatet (2016) visar en förlust på 790 000 med en omsättning på knappt 2,1 miljoner kronor.

– Vi startade Lajkat för att nå en ny, ung målgrupp, för att lära oss och i slutändan göra en bra affär. Tyvärr har tillväxten i annonsaffären inte varit tillräckligt stor, bland annat på grund av hård konkurrens och att det blivit svårare att driva trafik till egna plattformen, berättar Martin Frey, head of Schibsted Growth, för Resumé.

Vilka makrotrender är det som påverkat de en gång så hypeade viralsajterna?

– Jag tror att det beror på några olika saker, inte minst den hårda konkurrensen. Många kunder väljer också att lägga sina investeringar direkt i sociala medier. Och Facebooks algoritm har påverkat, det har blivit svårare att driva trafik till den egna plattformen där största delen av intäkterna genereras.

Johanna Odlander är chef på Expressens sociala medier-redaktion. Redaktionen producerar mycket av det material som publiceras på Expressens viralsajt Omtalat. Omtalat är inte, likt Lajkat, ett eget bolag utan en undersajt.

Hur lång livstid ser du för Omtalat?

– Omtalat har sen starten varit viktig för vår utveckling eftersom vi den vägen utvecklats och lärt oss nya arbetssätt, både när det gäller att hitta och distribuera journalistik för nya målgrupper och vi har i dag för avsikt att fortsätta med Omtalat, berättar hon i ett mejl till Resumé.

Hur har er organiska räckvidd på Facebook utvecklats de senaste åren?

Vår organiska räckvidd på Facebook är relativt stabil och vi har länge varit den medieaktör som skapar mest engagemang. Samtidigt ser vi en långsiktig trend med en ökande söktrafik och avmattning i trafiken från sociala medier. Det finns många förklaringar, och den tydligaste har påverkat alla nyhetsmedier - att Facebook löpande ändrar sina algoritmer, svarar Odlander.

Vilka makrotrender ser du som påverkat viralsajterna?

Det beror såklart på från fall till fall. Vi ser en trend av att annonsörer i högre utsträckning söker sig till starka, etablerade medier. Möjligen kan det slå tillbaka mot nyare sajter som inte har byggt upp det trovärdighetskapital historiskt som exempelvis en tidning som Expressen har, säger Johanna Odlander.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.