Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Finns inget folkligt med mig”

Publicerad: 15 juli 2014, 15:39

Henrik Brandão Jönsson.

Foto: Pressbild.

Henrik Brandão Jönsson har slagit igenom på bred front i Sverige under VM med sin karismatiska och personliga stil. Men någon folklig Lasse Berghagen-typ är han knappast. Snarare tvärt om. – Det finns inget folkligt med mig. Jag har alltid varit på den andra sidan, säger han.


Ämnen i artikeln:

Fotbolls-VM 2014SVT

Det är dagen efter SVT:s sista sändning från Fotbolls-VM. Henrik Brandão Jönsson tar igen sig och säger hej då till alla journalistkollegor som nu lämnar landet en efter en. Det har varit några slitiga veckor.

– Jag har ju både jobbat åt DN och SVT. Det har varit svårt, men jag tycker att det har fungerat bra. Båda är nöjda. Men det har blivit på bekostad av mig själv. Jag har inte haft någon fritid. Bara gått och lagt mig efter sändningarna och sedan upp tidigt för att skriva reportage. Jag hade gärna hängt mer ute stan, säger han.

Hur mår du efter Brasiliens fiasko?
– Jag har inga problem med det. Det är bra på ett sätt, för jag behöver dramat i mitt jobb. Hade Brasilien förlorat med 2-1 mot Tyskland skulle jag inte kunna skriva ett nytt till kapitel till boken "Gräset är alltid grönare i Brasilien". Det är såklart en jättetragedi och personligen blir jag ledsen, men jag har en yrkesroll och en känsloroll. Livet går vidare.

Vilka är de främsta erfarenheterna du tar med dig från att ha suttit i studion under VM?
– Det vete fan. Jag har förstått att det är viktigt vad man har på sig. Trodde det intressanta var vad man sade och inte hur man såg ut. Jag skulle hellre vilja att man diskuterade det jag hade att säga än att jag hade flipflops på mig. Men vad som är kul är att folk ändå verkar ha gillat mig. För jag kör min egen stil och pratar bara om vad jag kan. Jag gör mig inte till.

Hur märker du av ditt nyvunna kändisskap i Sverige?
– Det är väldigt många som mejlar, twittrar och vill bli kompis på Facebook. Men också här på tunnelbanan i Rio, med svenskar som säger "där är den där Brandão". Fast det hade nog varit annorlunda i Stockholm.

Är du folklig?
– Nej, det finns inget folkligt med mig. Jag har alltid varit på den andra sidan.

Innan Henrik Brandão Jönsson blev journalist utbildade han sig till verkstadsmekaniker. På den tiden var det musiken som gällde, och jobbet kugghjulsfräsare var bara ett sätt att tjäna ihop till levebrödet till dess att den stora drömmen skulle slå in.
– Jag spelade i ett band och skulle bli rockstjärna, säger han.  

Men som för så många andra kom musikerdrömmarna på skam, och istället började Henrik Brandão Jönsson recensera skivor i lokaltidningarna. Skrivandet förde honom så småningom till Latinamerika, där han fick smak för resandet och politiken. Sagt och gjort, när han kom tillbaka sökte han sig till journalistutbildningen vid Skurups Folkhögskola.

Sedan 2002 är han bosatt i Rio de Janeiro och är bland annat DN:s Latinamerikakorrespondent. I dag betraktar han sig främst som en skrivande journalist och bevakar en lång rad ämnesområden, men faktum är att hans bakgrund som mekaniker en gång hjälpte honom att få en intervju med Brasiliens förra president Lula.  
– Det är i princip omöjligt att få en intervju med honom. Om du ska få det måste ditt CV vara jäkligt imponerande. Men Lula är också metallarbetare från början. Så därför skrev jag i mitt brev att jag var mekaniker och hade arbetat på fabrik tidigare – och fick intervjun. När jag sedan träffade honom frågade han direkt vem av oss journalister som var "fräsaren". Hur många verkstadsmekaniker blir presidenter eller korrespondenter? Vi hade något gemensamt.

Är du rädd att bli för förknippad med rollen du hade i studion framöver?
– Nej, faktiskt inte. Jag har varit korre i Latinamerika i tolv år. Där har jag min bas och det är där de flesta känner igen mig från. Det här var en extra grej jag hängde på. Nu är det val i oktober och det ser jag fram emot. Det är mitt jobb och det jag tycker är roligast.

Kommer vi få se dig mer i rutan?
– Om SVT köper in rättigheterna till Copa America är jag jättegärna med. Det är fotboll och Latinamerika, så det blir politik också. Kan också tänka mig att vara med på ett hörn i OS. Men skrivandet är min huvudgren. Tv kan bli ett extraben när det passar.

FAKTA/Henrik Brandão Jönsson
Född: 1969 i Malmö
Bor: Rio de Janerio
Jobbar för: DN, Sydsvenskan, Offside och danska Politiken.
Böcker: "Grästet är alltid grönare i Brasilien" och "Fantasiön - ett reportage från Brasiliens hjärta".

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Fotbolls-VM 2014SVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.