Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Fjantigt om män känner sig kränkta”

Publicerad: 25 september 2012, 11:53

Cissi Wallin.

Foto: Pressbild.

När Cissi Wallin i går tillkännagav att hon skulle starta ett produktionsbolag var budskapet att hon bara ville rekrytera kvinnor. När Resumé ringer upp medieprofilen berättar hon att de gärna anställer män framöver.


Ämnen i artikeln:

Cissi Wallin

I går berättade Cissi Wallin om att hon tänker starta ett produktionsbolag på Twitter. Budkapet var att det hittills namnlösa produktionsbolaget bara kommer att rekrytera kvinnor:

"Jag tror på en frizon där kvinnor kan lyfta och hjälpa varandra till ökat självförtroende till att förverkliga sina idéer, lika mkt som män."

Det fem personer starka produktionsbolaget innehåller förutom Cissi Wallin Hanna Persson, Josephine Genetay och Natashja Blomberg.

Nyheten mottags överlag positivt. Men att bara kvinnor får plats i projektet har även provocerat vissa vilket märkts på sociala medier.

Att ha en öppen policy där man bara anställer personer av ett specifikt kön kan riskera en fällande dom hos Diskrimineringsombudsmannen (DO). Myndighetens rådgivare Jamal Nijim är försiktig i sin bedömning av policyn för just Cissi Wallins produktionsbolag.

– Det beror på sammansättningen. Är det ena könet underrepresenterat och företaget har ett syfte att öka könsbalansen kan det vara godtagbart. Men det blir svårt att neka arbetssökanden med likvärdiga meriter.

Är det regelriktigt att starta ett företag från scratch, med en öppen policy att bara anställa kvinnor?
– Det är en svår fråga som vi får bedöma om det kommer in anmälningar. Om det finns ett tydligt mål att öka en underrepresenterad grupp kan det gå igenom. Jag måste först se hur annonsen ser ut, säger Jamal Nijim till Resumé

Cissi Wallin själv hoppas att initiativet ska kunna inspirera andra kvinnor med drömmar om en mediekarriär. Dagen efter att hon tillkännagav det nya produktionsbolaget backar hon från budskapet att bara kvinnor kommer att släppas in.

– Jag hade önskat att vi inte hade behövt prata i termer av manligt och kvinnligt och jag kanske kommer att ta in män framöver. Målet är att skapa mångfald. Kvinnor över 45 kan inte se ut hur som helst i tv, medan Plura står med bar mage och bara vara skön.

Än så länge är allt i sin linda för produktionsbolaget. Än så länge kan projektet liknas vid ett kreativt nätverk där medarbetarna alla ingår i samma bolag med egna f-skattsedlar. Cissi Wallin tycker att hon fått chansen, men understryker samtidigt att hon är trött på ängsligheten hos mediehusen.

– Jag blev trött på att vara ensam. Det är komiskt att många uppfattar det som att jag måste välja mellan att vara seriös eller rolig. Filip och Fredrik kan utan problem göra både och.

Har inte du fått chansen?
– Det har jag absolut fått. Men jag tycker att mediehusen är för ängsliga när det kommer till att släppa in nya talanger. För några veckor sen kom jag till en punkt där jag bestämde mig för att göra den här satsningen. Jag hade ett möte med en chef, en kvinnlig chef som sa: "Vi kommer att ångra att vi inte satsade på dig". Finstilt sa de att jag inte passade in eftersom jag var för mycket".

Hittills har produktionsbolaget tre projekt i rullning. Cissi Wallin kommer att fortsätta att vara programledare i Radio1. Hon vill inte att bolaget ska växa för stort och kommer att anlita konsulter i fall uppdragen blir för många.

Vad anser du om de negativa reaktioner som ändå finns kring produktionsbolagets könssammansättning?
– Det är fjantigt om män känner sig kränkta när mediebranschen är så pass mansdominerad som den är. Det visar att det finns ett behov av oss.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Cissi Wallin

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.