söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Flashback firar 30-års jubileum

Publicerad: 25 februari 2013, 10:08

Flashback är en kloak för nazister och narkotikaförespråkare. Eller är det en plats där undersökande journalistik finner nya vägar? I 30 år har Flashback hatats och älskats.

Ämnen i artikeln:

Flashback

KB

Krister Berntsson


Flashback har polisanmälts och stämplats som nazistsajt, men också nominerats till Guldspaden för ett crowdsourcat grävjobb om Bjästafallet 2010.

Sajten har beskyllts för att vara allt näthats epicentrum, men också prisats då deltagare i Flashbacks diskussionsforum om foto, avslöjade att den norske naturfotografen Terje Hellesø fuskat med sina bilder. Detta belönades med Sveriges Radios journalistpris, Årets mediaorm.

1983 gav den då 14-årige Janne Axelsson punktidningen "Dead or alive", ett fanzine som skulle lägga grunden till ett märkligt medieimperium.

En mängd sidoprojekt inom undergoundrörelsen med skinhead-tidning, distribution av nordiska fanzines, ett skivbolag som bara jobbade med kassettband och piratradioverksamhet, samlades 1987 under namnet Flashback, som också blev en tryckt tidning.

Som tidning var Flashback ganska annorlunda. Första numret tog sex år att sammanställa. Utgivningen att ett nummer tog sällan kortare tid än ett år att producera och man sa konsekvent nej till annonsörer.

Och hade det inte varit för internet, så hade Flashback levt kvar i mörkret. Men det var genom att bli internetleverantör och starta Flashback Forum, som namnet blivit syonymt med ytrandefrihetsfanatism.

1995 debuterade Flashback på internet och i slutet av 90-talet hade sajten etablerat sin sig som "skvallercentral" där vem som helt kunde uttala sig om vad som helst.

Kontroverserna har varit många genom åren och det gjordes försök att få sajten stängd i början av 2000-talet. Ett tag var sajten till och med stängd, men den kom tillbaka och är populärare än någonsin.

Enligt Janne Axelsson själv är sajten en av landets största och har helt klart etablerat sig som en medial maktfaktor.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev