Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Fler journalister borde granska integrationen”

Publicerad: 17 april 2013, 09:02

Monica Gunne.

Foto: Aftonbladet.

Aftonbladets chefredaktör Jan Helin sa i går att det var "olyckligt och ett misstag" att publicera Monica Gunnes krönika om Omar Mustafa. Efter kritikstormen bryter nu Monica Gunne tystnaden om sin hårt kritiserade text. Hon vill att fler journalister ska granska integrationen som hon menar är ett tabubelagt ämne. – Jag skrev om ett bra ämne på ett dåligt sätt, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

Resumé berättade i går om den interna och externa kritiken mot Monica Gunnes krönika om Omar Mustafa, ordförande i Islamiska förbundet och tidigare S-topp.

”Jag har visserligen inte en susning om vad Omar ­Mustafa står för, men han om ­någon, hade väl till exempel kunnat rycka tag i komplexiteten och regelverket i de så kallade hedersrelaterade ­familjerna?”, skriver Monica Gunne bland annat i krönikan som tolkats som rasistisk.

Monica Gunne har inte uttalat sig efter publiceringen, men när Resumé når henne bryter hon tystnaden. Hon har fått över 500 mejl sedan i går.

–      Jag ska inte uttala mig om detta, för den där dåliga krönikan har ställt till så mycket rabalder, så det är inte värt det.

–      Man det jag kan säga är att jag skrev om ett bra ämne på ett dåligt sätt. Det var en ironisk text som inte funkade. Jag snurrade till det. Det jag ville lyfta fram var barn- och kvinnors rättigheter som Omar Mustafa hoppar över. Jag tror inte på Omar Mustafa när det gäller kvinnors och barns rättigheter.

Kan du förstå  att man kan tolka texten som rasistisk?
– Absolut inte. Den handlar om kvinnor och barns rättigheter som Omar Mustafa hoppar över.

Är du förvånad över de starka reaktionerna?
– Ja, men jag satt i min egen bubbla när jag skrev texten och jag gjorde fel. Men fler journalister borde granska integrationen på ett objektivt sätt och sätta plus och minus på det, och göra det bättre än vad jag gjorde.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

AftonbladetJan Helin

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.