Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fler partier öppnar för att säga upp Metros SL-avtal

Publicerad: 17 maj 2017, 05:39

Foto: Andreas Elgstrand

Fler partiet vill se över Metros avtal med SL, Facebook gör ytterligare mätfel och Trump uppmanar till fängsling av journalister. Det är några av nyheterna i dagens morgonsvep.


Ämnen i artikeln:

TwitterFacebookMetroChristen Ager-HanssenReadlyDonald Trump JrMats Qviberg

Fler partier i Stockholm öppnar upp för att bryta med Metro

Efter Metros ägare och styrelseordföranden Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen gjort en mängd uppmärksammade, och kritisterade, uttalanden i en intervju med högerpopulistiska Nyheter Idag öppnade Miljöpartiet och Moderaterna i Stockholm upp för att bryta Metros avtal med SL. Nu berättar Dagens Nyheter att fler partier öppnar upp för att se över avtalet.

– Metro måste följa den policy SL har för tidningar. Tidningens ledning har uppenbarligen givit uttryck för något annat om tidningens innehåll. Därför håller jag med Miljöpartiet om att SL inte längre kan distribuera Metro, skriver Talla Alkurdi (S), trafiklandstingsråd i opposition, i en skriftlig kommentar till Dagens Nyheter.

Även Vänsterpartiet och Centerpartiet öppnar upp för att bryta avtalet. Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna menar dock att tidningen bör fortsätta distribueras i Stockholms tunnelbanenät.

"Vi stödjer inte det att Metro ska stoppas i tunnelbanan. Vi ser det som bra om tidningen breddar sig från socialism. Då kommer säkert fler resenärer att läsa den på morgonen.” skriver Dan Kareliusson, SD-ledamot i landstingsfullmäktige, i ett mejl till Dagens Nyheter.

Facebook erkänner ytterligare mätfel

I höstas medgav Facebook att man blåst upp sina visningsiffror för video under två års tid med så mycket som 60 till 80 procent. Nu medger nätjätten ytterligare, dock mindre, mätfel. Facebook har felaktigt tagit betalt för annonser visade för användare av mobilsajten, dock inte i appen eller för tablet-användare. Felet består i att Facebook räknat visningar av en annons i helskärm som klick till annonsörens sajt. Enligt Marketing Land står den här typen av annonsering för endast 0,04 procent av Facebooks totala impressions och de har nu bestämt sig för att betala tillbaka de annonsörer som drabbats av mätfelet, i snitt kompenseras annonsörerna med 10 dollar.

Trump ska ha uppmanat till fängsling av journalister

Under natten har nyheten om att Donald Trump bad den numera sparkade FBI-chefen James Comey att släppa utredningen om säkerhetsrådgivaren Michael Flynns kontakter med Ryssland briserat som en bomb i USA. Trump har även diskuterat hemligstämplad information med ryska diplomater. Bakom nyheten står New York Times som även rapporterar att Trump uppmanat Comey att fängsla de reportrar som rapporterar hemligstämplad information. Trump ska även ha varit mycket upprörd över de läckor som finns inom administrationen.

Mexikanska protester efter journalistmord

Igår berättade Resumé om mordet på den mexikanska journalisten Javier Valdez, som på uppdrag för bland annat AFP bevakat det mexikanska drogkriget. Mordet har fått aktivister att söka sig ut på gatorna för att kräva lösningen på mordet av Valdez, det femte journalistmordet i lander under 2017.

Medgrundare tillbaka på Twitter

Twitters medgrundare Biz Stone går tillbaka till företaget han lämnade 2011. Enligt Recode var det Stone som stod för mycket av marknadsföringen och mediekontakterna under Twitters inledande år. Beslutet att kalla tillbaka Stone är enligt Recode vd:n Jack Dorseys eget.

Magasinappen Readly tar in 130 miljoner

Breakit avslöjar att digitala magasintjänsten Readly tar in 130 miljoner kronor. Readlys affärsidé går ut på att användaren får tillgång till deras magasinsbibliotek för en fast månadsavgift. Enligt Breakit gick bolaget med 100 miljoner kronor i förlust mellan 2013 2015.

Thomas Nilsson

Reporter

thomas.nilsson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.