måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"Flera av förslagen pekar i fel riktning"

Publicerad: 7 oktober 2009, 14:29

Mats Svegfors utredning hotar att lämna biograferna öppna för de stora amerikanska bolagen. Det befarar Tobias Lennér, Sverigechef för Svensk Filmindustri: – Flera av förslagen pekar i helt fel riktning.

Ämnen i artikeln:

Mats Svegfors

Leif Holmkvist

leif.holmkvist@resume.se


Tobias Lennér.

I dag finansieras en stor del av filmstödet genom den tioprocentiga avgiften på biobiljetter. Mats Svegfors förslag om en statlig filmpolitik är olyckligt, anser Tobias Lennér:
– Om man slopar kopplingen till biobesökarna för att i stället lansera film på nätet försvinner en stimulans för att göra svenska filmer som många vill se.
– Om dessutom det publikrelaterade stödet, som betalas ut automatiskt i efterhand, tas bort försvinner ännu en drivkraft till att göra bra svensk film.

Tobias Lennér är också kritisk till utredningens förslag att öppna för stöd till regissörer och författare utan att dessa har medverkan av producent och distributör.
– Pengarna måste gå till projekt som verkligen förverkligas.
– Man tar bort fokus på att nå en bred publik. Och då befarar jag att biofönstret blir spelrum för de stora amerikanska distributörerna.
– Jag skulle vilja se ett utökat automatstöd. Bara så kan vi få en stark svensk filmindustri som kan konkurrera internationellt.

Fler kritiska röster mot filmavtalet kommer i morgondagens pappersutgåva av Resumé.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev