Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Flera kan få gå från Dala-Demokraten

Publicerad: 10 oktober 2012, 09:19

Göran Greider.

Foto: Jessica Isaksson Haas.

I går eftermiddags fick medarbetarna på Dala-Demokraten beskedet att ett samarbete kommer att inledas med Mitt-Media och Dalarnas Tidningar. På sikt kan flera av medarbetarna på Dala-Demokraten att förlora sina jobb.
– Stämningen var väldigt tung i går. Man kunde skära ut luften i bitar, säger Dala-demokraternas chefredaktör Göran Greider till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Göran GreiderMittmediaDala-Demokraten

I går rapporterade Resumé om att ett samarbete kommer att inledas mellan Dala-Demokraten och konkurrenten Dalarnas Tidningar i Mittmedia-koncernen.

Inledningsvis ska samarbetet begränsas till tryckeriverksamheten. På sikt är sannolikheten stor att Dalarnas Tidningar kommer att producera redaktionellt material till Dala-Demokraten.

Samarbetet innebär att den ekonomiskt pressade tidningen minskar sina kostnader med uppskattningsvis en miljon kronor. Samtidigt som flera medarbetare kan komma att få lämna redaktionen under de närmsta åren.

– Det här var den minst dåliga lösningen. Vi förblir en egen tidning som stannar kvar i Dalarna. Det finns inga helt lokalt ägda tidningar som kan överleva idag med den annonsmarknad som vi har. Men min förhoppning är att vi kan fortsätta vara ett självständigt alternativ till den liberala pressen, säger Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider till Resumé.

Varför var samarbete den enda utvägen?

– I en ideal värld så skulle det finnas utrymme för oss att stå helt oberoende, men tidningen blöder ekonomiskt och har stora förluster på en vikande marknad. Med tanke på de resurser vi har så gör vi en riktigt bra lokaltidning. Alla medarbetare är otroligt produktiva, men en lokalägd ensam tidning kan inte stå på egna ben. Med den utveckling som tidningsmarknaden har så kan man undra hur många tidningar som kommer att finnas kvar.

Under eftermiddagen i går fick medarbetarna beskedet om samarbetet. När Dalarnas Tidningar kommer att producera redaktionellt material åt Dala-Demokraten kommer flera medarbetare att få lämna redaktionen. Göran Greider berättar om reaktionerna:

– Alla vet hur det är när ett besked av den här sorten kommer, det märks. Stämningen var väldigt tung i går. Man kunde skära ut luften i bitar. Det blir ett antal personer som förlorar sina jobb, alla vet det. Då blir det en tung stämning. Det är lätt att se många mörka moln på himmelen när man tänker på den framtida arbetsmarknaden för journalister.

Vad kan du göra för att se till att så få som möjligt blir av med sina jobb?

– Det gäller att vara hård i förhandlingarna. Det kommer att bli en kamp. Jag sitter inte heller säkert. Men jag kommer inte att sitta med i förhandlingarna, det har jag några rävar som sköter.

Finns det några vinnare på samarbetet?

– Vinnarna är Dalarnas befolkning som fortfarande har två tidningar med olika profil att välja bland. Konkurrensen mellan oss kommer att bestå.

Men Dalarnas Tidningars ansvarige utgivare Ewa Wirén nämnde i går i en intervju att hon inte ser er som en konkurrent?

– Det ingår i hennes jobb. Vi har i flera år dränerat Dalarnas Tidningars ekonomi i flera år. Det handlar egentligen inte om ett samarbete mellan konkurrenter, det handlar om att bli en del av en stor koncern. Vi får se hur det påverkar vår journalistik.  De stora koncernernas makt är inte bra för den fria journalistiken.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.