Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Flyttkaos på Gefle Dagblad: ”En huggsexa om platserna”

Publicerad: 30 november 2016, 13:19

Anna Gullberg

Foto: Creative Commons

Skyddsombudet vid Gefle Dagblad har anmält tidningsledningen till Arbetsmiljöverket. Chefredaktören Anna Gullberg: "Vi tar det på största allvar"


Ämnen i artikeln:

Gefle DagbladMittmediaAnna Gullberg

Ett skyddsombud på Gefle Dagblad kräver åtgärder mot ett vad den anser ett flertal brister i lokalen på redaktionen som aktualiserats i samband med en flytt. En huggsexa om de bästa platserna har blivit följden, enligt ombudet, som anmält tidningsledningen till Arbetsmiljöverket.

Anmälan kommer sedan medarbetare av sex av Gefle Dagblads totalt 30 medarbetare har fått flytta upp från sina enskilda rum i GD-huset till det stora och öppna kontorslandskap som övriga redaktionen sitter i. Enligt anmälan har tidningsledningen tagit beslutet utan att involvera medarbetarna. Den genomförda riskanalysen ska inte heller ha följts upp av tidningsledningen.  

"Detta innebär stor oro bland personal som får flytta två gånger inom loppet av ett halvår. Det innebär också en betydligt sämre arbetsmiljö för merparten av medarbetarna. Många förstår inte redaktionsledningens beslut. De rum som fungerade bra lämnas tomma.", skriver skyddsombudet i anmälan.

I anmälan påtalas flera brister i arbetsmiljön gällande, ljudnivå, ljus, temperatur och säkerhet. En ergonom ska också ha underkänt arbetsmiljön i oktober månad.

"Någon plan för möblering och vem som ska sitta var har inte gjorts, nu blev det i stället huggsexa om de platser som har dagsljus."

Till Resumé säger Gefle Dagblads chefredaktör Anna Gullberg att flytten varit planerad sedan före sommaren. Att flytten är förhandlad och att att en risk- och konsekvensanalys har gjorts.

"Någon huggsexa har inte förekommit, medarbetare har i lugn och ro, en och en, med hjälp av vaktmästare flyttat upp i landskapet, till plats de själva fått välja i samråd med nyhetschef. Samtliga medarbetare har fått arbetsplatser som är funktionsenliga. Ergonom har erbjudits alla som önskat det och redan besökt merparten. Den bild som skyddsombudet tecknar är inte en bild som företaget delar.

Skyddsombudet har deltagit i analyser och möten, senast veckan innan anmälan skickades in deltog skyddsombudet i ett möte där samtliga punkter adresserades. Efter detta har skyddsombudet ändå gått vidare i sin anmälan.", skriver Anna Gullberg i ett mejl till Resumé.

Hon berättar att hela redaktionen kommer på Gefle Dagblad kommer att lämna denna fastighet för att tillsammans med Arbetarbladet disponera två våningsplan i en fastighet på Brynäs.

"Jag ser naturligtvis allvarligt på anmälan. Om ett skyddsombud ansett att vi brustit så i denna flytt så tar vi det på största allvar. Därför har jag kopplat in Mittmedias personalchef för att göra en ny genomgång av de frågor skyddsombudet ställt och som vi utförligt besvarat till amv, för att säkerställa att det inte är något vi har missat.", skriver Anna Gullberg i mejlet.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.