Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fojo en ren familjeaffär

Publicerad: 12 mars 2010, 16:02

Fojo, vars ordförande är Disa Håstad, utbildar journalister i Vietnam. Utbildningen betalas av Sida, men beställs av ambassaden i Hanoi. Där arbetar Elsa Håstad, dotter till Disa, som enligt Sida fråntagits beslutsrätten över Fojoprojekten.


Annelie Ewers, vd på Fojo. Foto: Mattias Johansson/Östran

Fojos utbildning av journalister i den kommunistiska enpartistaten Vietnam har pågått sedan slutet av förra årtusendet. Som projektledare sedan 1998 har Fojochefen Annelie Ewers anlitat sin man James Lindgren Downing, som fakturerat uppdraget genom sin firma.

Projektledaruppdraget har inte upphandlats, trots att det vida överstiger den gräns på 287 000 kronor som Linnéuniversitetet (f d Kalmar Högskola, vars regler Fojo lyder under) satt upp.
Vietnamuppdraget är ett av Fojos allra största och har kostat skattebetalarna mångmiljonbelopp genom åren. Rader av journalister har haft lönsamma extraknäck som utbildare under några veckor i Vietnam.
Ansvarig för verksamheten på ambassaden i Hanoi är Elsa Håstad, dotter till Fojos styrelseordförande Disa Håstad.

– Det låter lite mystiskt, säger utvecklingsanalytiker Jan Essner, ansvarig för Vietnamutbildningen vid Sida i Stockholm. Men visst, det är ambassaden som planerar, beslutar och genomför journalistutbildningarna.

Men Anette Widholm Bolme på Sidas pressavdelning dementerar i ett mail Essners uppgifter:

”Det är Marie Ottosson, chef för biståndet i Vietnam, som hanterat Fojoprogrammet. Sida har hanterat det faktum att det finns släktskap mellan Disa och Elsa öppet och i enlighet med de bestämmelser som finns”.

Efter Resumés avslöjande om att Fojochefen Annelie Ewers anlitat sin man som konsult i 14 år har Sida beslutat granska de projekt biståndsmyndigheten genomfört ihop med Fojo för se om några oklarheter ska redas ut. Det avslöjar tidningen Östra Småland i Kalmar. Sida har betalat 121 miljoner kronor till Fojo för medieutbildningar.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.