Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Fokus förluster fortsätter

Publicerad: 30 juni 2016, 09:29

Johan Hakelius styr Fokus redaktion.

Foto: Andreas Elgstrand

Fokus har gått med närmare 100 miljoner kronor i förlust sedan starten. Så även i fjol, visar det färska bokslutet. Men siffrorna går åtminstone åt rätt håll.


Ämnen i artikeln:

Lars GrafströmFokusTidskrifterJohan Hakelius

2015 var ett turbulent år för Fokus. Chefredaktören och medgrundaren Martin Ahlquist slutade och Johan Hakelius valdes som efterträdare, med följden att styrelseordföranden Henrik Frenkel hoppade av i protest.

Tiden därefter har präglats av en lång rad avhopp från Fokus. Under det senaste halvåret har i princip hela den ursprungliga redaktionen slutat, nu senast ekonomiredaktören Anders Billing. I reportaget "Flykten från Fokus" i Svenska Dagbladet berättas om ett grasserande internt missnöje med Hakelius och den nya redaktionschefen Jan Huss regi, något de själva har viftat bort.

LÄS MER: "Fokus behöver mer jävlar anamma"

I dag ska Fokus befintliga redaktion ha sommarfest. När Resumé når Lars Grafström, vd på FPG Media som driver Fokus, står han på Systembolaget och gör kvällens inhandling. Trots de många turerna kan han se tillbaka på ett 2015 där åtminstone den ekonomiska utvecklingen pekade åt rätt håll.

Fokus intäkter ökade med runt 300 000 kronor till 32,3 miljoner kronor år 2015. Bolaget, som sedan starten gått med omkring 100 miljoner i förlust, fortsätter att visa röda siffror. Rörelseresultatet skrivs till -3,2 miljoner kronor, vilket dock är det närmaste tidningen har kommit att visa vinst hittills. Lars Grafström gläds åt den positiva trenden.
– Vi fortsätter att öka både prenumerationsintäkterna och annonsintäkterna. I detta medieklimat är det naturligtvis något att vara glad för. Det är positivt att de prisökningar vi som gjort har fungerar. Vi behöver kunna ta betalt för vår kvalitetsjournalistik.

LÄS MER: Pär Roosvall ny delägare i Fokus

Men helt nöjd är han förstås inte.
– Det vore förmätet av mig att säga att det är superbra när vi visar röda siffror. Där är inget att vara glad över. Men vi fortsätter att satsa framåt mot svarta siffror, och i det sammanhanget är det positivt att vi lyckas öka våra intäkter.

Fokus ägs till drygt 90 procent av familjen Ax:son Johnson genom Nordstjernan kultur och media AB, Johan Björkmans allmännyttiga stiftelse, Tagehus Holding AB och AB Persson Invest. Genom åren har ägarna skjutit till mycket pengar för att hålla igång verksamheten, och fjolåret var inget undantag. Men Lars Grafström intygar att Fokus har deras fortsatta förtroende.
– De har konstaterat att det vill fortsätta satsa framåt. Ägarna har alltid varit långsiktiga utifrån att vi levererar en stark redaktionell produkt som tillför något på marknaden.  

LÄS MER: Fokus stjärnreporter till Expressen

Fokus vd vill inte dela med sig av prognosen för 2016. Men några svarta siffror blir det inte tal om i år heller.
– Prognosen är att vi ska göra ett bättre år än det förra och minska förlusten. Det är viktigt.

Ni har haft tio år på er att vända till vinst. Är det inte dags i år?
– Ingen skulle bli gladare än jag om vi gjorde det. Men det är varken medräknat i budget eller prognos att det inträffar i år.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.