Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Folk berättar att de sitter och gråter på pendeltåget”

Publicerad: 9 september 2015, 08:22

Tredje dagen på jobbet som chefredaktör visar Metro sitt ställningstagande för människor på flykt. Eric Ljunggren är tillbaka där allt började. Nu ska han sätta tidningens position de kommande åren.


Ämnen i artikeln:

Eric LjunggrenMetroMediebranschenPapperstidning

Eric Ljunggren gjorde sin första arbetsdag som chefredaktör på Metro i måndags. Tidningen där han började sin karriär som 16-åring för att tolv år senare starta upp DN Stockholm. Han återvände till fågelboet för att "det gick inte att tacka nej". Under sin tredje dag på Metro går tidningen ut med ettan "Välkomna till Sverige" initiativet hyllas i sociala medier. Tillsammans med redaktionschefen Linnea Jonjons kallar han onsdagens tidning för "årets viktgaste".

– Ettan är både viktig och enkel. Den visar medmänsklighet och omtanke. Vi har pratat mycket om frågan på redaktionen. Om vad vi står och vilket budskap vi vill förmedla. De senaste dagarna har diskussionen förflyttats från en kris i Budapest och i Medelhavet till att vi har börjat prata om människor. Det är ett viktigt ställningstagande som vi vill förmedla.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Vi har fått extremt positiva reaktioner. Folk hör av sig och berättar att de sitter och gråter på pendeltåget. De är stolta över tidningen och stolta över att bo i Sverige. Sedan finns det en handfull anonyma idioter som hör av sig i sociala medier, men den övervägande majoriteten tycker som vi i frågan.

Den senaste veckan har alla medier intensifierat rapporteringen kring flyktingkatastrofen. Kvällstidningarna, Aftonbladet och Expressen har dragit igång insamlingar för att hjälpa flyktingarna och Metro ägnar i dag en stor del av tidningen åt att skildra situationen.

– Vi är knappast först på pucken. DN, SvD, Expressen och Aftonbladet har alla gjort en utmärkt bevakning av katastrofen. Men det här är ingen tävling. Det är inte en fråga vi kommer bevaka i några enstaka dagar, det här är en fråga som vi kommer att bevaka i resten av våra liv. Vår etta i dag är ingen one-off, inget varumärkesjippo.

Det är ännu oklart vem som kommer ta över DN Stockholm efter Eric Ljunggren. Jessica Ritzén har gått in som tillförordnad chef efter hans sorti.

– De har gjort ett riktigt bra jobb sedan jag slutade, jag tror inte att de saknar mig alltför mycket.

Eric Ljunggrens uppdrag på Metro handlar om att bestämma hur tidningen ska se ut de kommande åren.

– Det känns fantastiskt att komma tillbaka och leda tidningen jag var med och byggde upp som tonåring.

En av dina måste vara den fortsatta digitaliseringen?
– Självklart och våra mobilsiffror går spikrak uppåt.

Er etta har fått stort genomslag. Hur känns det att få en sådan start?
– Det känns märkligt och fel att prata om mig. För mig är det människorna på flykt det handlar om.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.