Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”Folk gick bananas från höger till vänster”

Publicerad: 7 januari 2015, 13:54

Lina Thomsgård.

Foto: Pressbild.

En lag som tvingar henne att flytta från Hornstull. Det uttalandet fick stor snurr i media och Lina Thomsgård fick ägna många timmar framför Twitter med att svara på kritik som riktades mot henne. Nu berättar hon för Resumé om reaktionerna hon fått handskas med efteråt.


Ämnen i artikeln:

ETCLina Thomsgård

Det var i en intervju i tidningen ETC som kolumnisten och pr-profilen Lina Thomsgård på frågan om hon tycker att segregationen ska brytas med tvång som hon svarade:

– Jag skulle gladeligen stödja en lag som tvingade mig att bosätta mig i exempelvis Barkarby för jämna ut klyftorna, det skulle vara fantastiskt, säger hon till ETC.

Det fick många att reagera och fick ännu mer spridning efter att Expressen Kulturs Björn Barr skrev en text om saken. Där likställer han hennes resonemang med auktoritära regimer som Pol Pots i Kampuchea (nuvarande Kambodja).

Efter att uttalandet gjordes har Lina Thomsgårds twitterkonto varit full med svar till folk som undrat vad hon egentligen menade. När Resumé når Lina Thomsgård svarar hon på frågor via mejl och säger att det har varit ett par köriga dygn.

– Folk gick bananas från höger till vänster, och det fattar man ju. Jag skulle också protestera, eller eventuellt asgarva, om jag läste det som att tvångsförflyttning av södermalmsbor till ett köpcentrum i Järfälla vore ett seriöst förslag på hur vi löser segregationen i Stockholm. Det har varit ett par köriga dygn för att få folk att förstå vad det egentligen handlar om. Att jag snackar så – att ett skämt kan vara en rimlig ögonblicksreaktion på något svårt och komplext - och har man läst intervjuer med mig innan så tror jag att man är lite förberedd på det. Min poäng var att folk är så jävla bekväma av sig, jag också. Så hur gör vi då om det enbart ska vara upp till var och en att vara "god", klimatsmart eller kanske omfördela resurser. Går det? Tänk om vi hade ett samhälle som gemensamt bestämde att nej nu får det vara slut med den här skiten. Nu fixar vi det här. Vore det skönt? Skulle det funka? Några säger ja, andra nej.

Har det förekommit näthat och i så fall: På vilket sätt?
– Det är ingen fara. För varje mänska som sagt något elakt så har någon annan sagt något snällt, nån tredje något smart som jag lärt mig av och nån fjärde något superroligt. Skojigast hittills: Lina Tvångsgård, hashtaggen #Svpolpot och "nu barkarby hela debatten åt helvete". Och kom ihåg, jag är ingen politiker. Jag är en klämmig kolumnist med stor fantasi, jag kan ha fel, säga tokigheter och bli misstolkad i en intervju – det är okej.

Varför tror du att det du sa väckte så mycket känslor?
– Att lagstifta om flytt till Barkarby? Att totalförbjuda smågodis? Det kanske är lättare att tolka det hela bokstavligt än att prata om den där existentiella kärnfrågan: vem ska fixa skiten? Jag och mitt fria val, eller alla vi tillsammans? Vilken är egentligen politikens uppgift? Jag är inte riktigt säker själv – därav flummet – men jag tror inte att vi kommer någonvart om man inte kan få tänka högt och ha en nypa humor på vägen. Bra förbud har jag ju infört i pressen förut, att det inte ska liggas med kulturmannen, att all mat ska serveras i bufféform, att ingen musik får vara utan sång i. Det är skandal att inte en kotte efterföljer dom bara.

Det finns de som i sammanhanget sagt att ironi inte gör sig bra i text. Var ditt uttalande sagt med glimten i ögat?
– Ja, en jättestor glimt formad som en nagel. Och det var ju glädjande att upptäcka att så oerhört många brinner för segregation och bostadspolitik, jag ska med stor entusiasm följa de kontraförslag som filas på runtom i landet nu, för dom behövs verkligen. Om det samtalet drar igång på riktigt kanske det visar sig att mitt prat om en tvångsflytt till Barkarby ändå inte var helt dumt?

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

ETCLina Thomsgård

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.