Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

”För mig var tv-jobben en parentes”

Publicerad: 3 oktober 2014, 07:55

Alice Bah Kuhnke.

Alice Bah Kuhnke presenterades i dag som ny kulturminister. Hon slog igenom med dunder och brak i SVT i början av 1990-talet. Men tv-karriären är sedan länge historia. – Jag gick på min sista kändisfest 1994, sa hon till Resumé i en längre intervju 2011.


Ämnen i artikeln:

Val 2014Alice Bah Kuhnke

Resumé återpublicerar här en längre intervju med Alice Bah Kuhnke från 2011 då hon var hållbarhetschef på ÅF och tog plats i webbyrån Domermans styrelse:

Alice Bah Kunke slog igenom i Disneyklubben 1992 med Eva Röse och Johan Petersson. Hon var ett av de stora framtidsnamnen i rutan, och i slutet av 1990-talet hade hon en egen talkshow i TV4.

Men Alice Bah Kuhnke hade aldrig som mål att bli ett stort tv-namn. Hon pluggade hela tiden statsvetenskap vid sidan om och hennes examen lade grund till den nya yrkeskarriär som hon inledde efter studierna, inom nischer som miljö, rättvisa och hållbarhet.

– För mig var tv-jobben en parentes, bland andra parenteser i mitt liv, ha ha. Och jag pluggade ju samtidigt. Jag menar, jag var 18 år då, nu är jag snart 40, säger Alice Bah Kuhnke.

Efter tv-sejouren grundade hon tankesmedjan Sektor3, hon har varit verksamhetschef för avdelningen Idéer för livet på Skandia och generalsekreterare för Rättvisemärkt/Fair Trade.

Numera är hon hållbarhetschef på börsbolaget ÅF och har en rad styrelseposter och uppdrag, bland annat för Dramaten, Jordbruksverket och sedan i somras även för webbyrån Doberman.

Ändå betraktas hon fortfarande en "kändis" för sin tid som programledare på 1990-talet. Och intresset för henne som person är stort.

När vi i går skrev om att du går in i Dobermans styrelse blev artikeln en klickraket. Du är fortfarande en kändis för tiden i tv. Hur ser du på att det finns ett stort intresse för dig som person?
– Tyvärr beror det mindre på att jag är en intressant och betydelsefull person och mer på att Sverige är ett litet land. När jag var i tv fanns det bara några få kanaler och det var jättemånga som såg programmen jag var med i. Men jag är faktiskt rätt ointressant som person och fullt medveten om att mina insatser som människa, i ett holistiskt perspektiv är mer eller mindre meningslösa.

– Det klart att kändisskapet, för att jag var med i tv, å ena sidan är lite olustigt, men å andra sidan; det är ju vad det är. Då gäller det att ta ansvar för rätt och bra saker. Jag har aldrig medvetet utnyttjat kändisskapet i mitt yrkesliv och skulle aldrig vilja göra det.

Kändissvängen har hon lämnat för länge, länge sedan.

– Jag gick på min sista kändisfest 1994 eller om det var 95, det var en Madonnafilm. Sist jag var på diskotek, som jag förstått att det inte heter längre, var för fyra år sedan efter en middag på Riche, säger Alice Bah Kuhnke.

Du funderar inte på en tv-comeback låter det som?
– Nej, jag har väldigt svårt att tänka mig det, men jag måste ändå vara tillräckligt gammal för att aldrig säga aldrig. Men jag fiskar inte efter sådana jobb.

Alice Bah Kuhnke är en hårt arbetande yrkesmänniska som snart ska ha sitt tredje barn. Hon kommer att köra på med jobb även under spädbarnstiden. Bebisens första halvår räknar hon med att jobba halvtid. Föräldraledigheten är jämt uppdelad med maken Johannes Bah Kuhnke, skådespelare.

Alice Bah Kuhnke är inom Resumés bevakningsområde aktuell som ny styrelseledamot för webbyrån Doberman – en byrå som hon anlitade på Sektor 3 och Rättvisemärkt. Hon har hela tiden varit imponerad av byråns sätt att jobba och fick en förfrågan från byrån som hon tackade ja till.

– Man känner en drivkraft hos Doberman att man vill något mer och förflyttar gränser. Det är vår samtid i oerhört stort behov av. Doberman skiljer sig från många andra byråer på det sättet.

Har du något konkret exempel?
– SVT Play som Doberman gjort är ett sånt exempel. De skapade något som känns som en självklarhet nu – man undrar vad man gjort tidigare när inte SVT Play fanns.

Alica Bah Kuhnke berättar att det var en lång process att bli invald i styrelsen beroende på Dobermans konstruktion med många ägare. Men nu är hon där och ska hjälpa till med att "utveckla affär, kultur och kreativitet i balans".

– De sa till mig att de gillade min kombination av kreativt tänkande och affärsmässighet.

Ja, Maria Nohlström, byråchef på Doberman, säger att "du har ett lika stort hjärta som affärssinne och en förtrollande förmåga att få dessa att spela ihop". Hur vill du beskriva ditt affärssinne?
– Jag har märkt att jag i strategiska diskussioner har en förmåga att tänka utanför ramarna men att det ändå är kopplat till lönsamhet hela tiden. Jag pratar inte runt och strunt. Jag har också förmåga att se hur man tacklar vad många kan se som problem och göra det till konkreta möjligheter.

Du har chefsjobbet på ÅF, och så många andra uppdrag, hur hinner du?
– Jag ser det inte riktigt så..."tid" är ett mycket relativt begrepp. Givetvis måste jag prioritera, men jobb och fritid flyter ihop. Jag mår bra av att jobba och ha mycket att göra.

Tre personer i Alice Bah Kuhnkes nätverk:

Anna Ryott, generalsekreterare på SOS Barnbyar, tidigare insamlingschef Unicef och vice vd på reklambyrån Storåkers (till vänster)

Eva Röse, skådespelare och "en av mina bästa vänner" (mitten).

Emma Rung, generalsekreterare Rättvisemärkt/Fairtrade (till höger).

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

Val 2014Alice Bah Kuhnke

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.