Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

"För vem är Stampens resultat positivt?"

Publicerad: 10 februari 2017, 09:05

Smakade verkligen 2016 års resultat så gott som Peter Hjörne och co vill göra gällande?

Foto: Montage: Andreas Elgstrand

En vinst på 63 miljoner kronor trots krisen, meddelar Stampen – men i själva verket tycks bolaget ha gått back, skriver Resumés Leif Holmkvist.


Ämnen i artikeln:

Peter HjörneStampen

Stampens bokslut är så luddigt att det är omöjligt att tolka. Men allt tyder på att koncernen gick med förlust trots ett stöd på 1,4 miljarder förra året.

Stampen gjorde ett positivt resultat i fjol, säger pressmeddelandet. Ja, det beror på vad man menar med positivt. Och för vem.

Kanske positivt för huvudägaren Peter Hjörne, som nyligen utan större ödmjukhet meddelade att alla vi som kritiserat hans affärer hade fel.

Som vanligt de senaste åren är Stampens bokslutskommuniké ett under av otydlighet och avsaknad av siffror som skulle möjliggöra en rättvisande genomlysning. Till exempel en komplett resultaträkning, balansräkning och kassaflödesanalys. Vem tror de att de lurar?

Men låt oss ändå titta på de få siffror Stampen valt ut åt oss:

Rörelseresultat: 63 miljoner kronor säger pressmeddelandet.

Ja, om man bortser från minus 70 miljoner i finansnetto. Som dessutom innehåller reaförlust på 95 miljoner och ett ackordsresultat på 111 miljoner. I verkligheten verkar rörelsen ha gjort en förlust på 23 miljoner.

I noterna skriver Stampen att rörelseresultatet 63 miljoner innehåller ett ackordsresultat på 683 miljoner samt engångskostnader på 53 miljoner och en goodwillnedskrivning på 632 miljoner. Men utan en fullständig resultaträkning går det inte att avgöra hur Stampen gick i fjol.

Låt oss lämna småsiffrorna och lyfta blicken lite för att se vad som hände i fjol då Hjörnes koncernbygge föll samman och måste rekonstrueras:

# Skattebetalarna har skjutit till 728 miljoner kronor, 581 miljoner i form av efterskänkt moms och 147 miljoner kronor i lönegaranti till Stampens anställda.

# Leverantörer och affärspartners har efterskänkt 660 miljoner kronor genom att gå med på ett 25-procentigt ackord.

# Stampen har fått ett sammanlagt stöd på 1 388 miljoner kronor. Och nu skryter styrelsen med att resultatet efter skatt blir 10 miljoner kronor.

Av Stampens omsättning på 3,4 miljarder kommer 2 miljarder från tryck och distribution, bara 1,4 miljarder från medierna. Koncernens satsade stort på att köpa tryckerier som nu stängs på löpande band.

Satsningen på print misslyckades, staten och näringslivet fick ta smällen. Nu ska Stampen satsa digitalt och äntligen börja ta betalt av läsarna på nätet. Det kommer att ge ökade kostnader och fallande intäkter vilket riskerar att snabbt äta upp de beskedliga 80 miljoner som de nya delägarna satsat i en nyemission.

Bankerna lär inte bevilja några nya lån. Snart visar det sig om Stampen gjort en realistisk bedömning av överlevnadsutsikterna eller om de nya mecenaterna bara är en ny kreditlina.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Peter HjörneStampen

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.