tisdag21 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Företag betalade för exponering i SVT-program

Publicerad: 11 juli 2016, 07:42

Foto: SVT

Handlare i Göteborgs saluhall betalade för att synas i en matlagningsserie i SVT. Men både produktionsbolag och SVT förnekar och menar att det ska ha rört sig om "sociala medie-exponering".

Ämnen i artikeln:

Public ServiceSVTMedierna

MF

Mårten Färlin


SVT ska vara redaktionellt oberoende och innehållet ska inte finansieras av annat än licenspengar. Men i helgens Medierna berättar flera av aktörerna i Göteborgs Saluhall att de betalat för att få synas i SVT:s matlagningsprogrammet "En tysk, en fransk och en husman" som sänts under våren.

Alexander Sandsten, delägare i delikatesshörnan, är en av handlarna. Han betalade 50 000 kronor för att få synas i SVT-serien.
– Det var liksom, desto mer du betalar desto mer utrymme i tv får du, säger han till Medierna.

Johan Karlsson, affärsområdeschef på Higab, kommunala fastighetsbolaget som äger Saluhallen i Göteborg, berättar att de ska ha blivit kontaktade av produktionsbolaget Roadrunner som presenterade programidén. Higab valde att använda medel ur marknadsföringsbudgeten för att finansiera produktionen tillsammans med handlarna. Enligt uppgifter ska det röra sig om 1–1,4 miljoner kronor från Higab och 50 000 kronor och uppåt för de enskilda handlarna.

Enligt Jan Rosén, professor i civilrätt vid Stockholms universitet som undervisar i medierätt, kan den här typen av produktioner i SVT eventuellt bryta mot radio- och tv-lagen.
– Där står att sponsring inte får ske på det sätt att det redaktionella oberoendet påverkas, säger han och fortsätter.

– SVT får inte heller sända om man vet om att det har sponsrats på det här sättet, även om SVT själva inte tagit emot pengarna.

Men såväl produktionsbolaget som SVT menar att uppgifterna inte stämmer. Enligt produktionsbolaget Roadrunners exekutive producent William Descay har man endast sålt in "sociala medie-exponering" och inte SVT-exponering.

Mikael Österby, exekutiv producent för serien på SVT, säger att han inte kände till att produktionen finansierats på det här sättet.
– Vi har ett avtal gentemot produktionsbolag om att externa finansiärer inte är med, säger han och tillägger:

– Om det är såhär är det ett avtalsbrott.

Handlaren Alexander Sandsten menar att det är "skitsnack" att det skulle ha gällt sociala medie-exponering när programmet såldes in.
– Det var bara tv-serien det här handlade om, säger han.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev