Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

Media

Företagarnätverk mot Newzglobes Liberate

Publicerad: 17 december 2010, 11:38

Fixarna i Vaxholm vann ett mål mot Månadens Entreprenör, Ment, numera Liberate Teknisk Utveckling för två år sedan. Efteråt startade man ett företagarnätverk för att hjälpa andra utsatta.


Ämnen i artikeln:

Newzglobe

Initiativtagarna till nätverket mot Liberate, Per Svebeck och Berit Nordlund.

Så sent som igår fick Fixarna ett samtal från ett företag som känner sig lurat av Liberate Teknisk Utveckling, som ingår i Newzglobes bolagsstruktur.

Liberate säljer annonser och erbjuder företag att delta i www.företagskatalogen.com. Företaget, som tidigare hette Månadens Entreprenör, Ment, har under årens lopp ifrågasatts för tvivelaktiga affärsmetoder och ett antal fall har gått upp i domstol.

Uppemot 30-talet småföretagare ingår idag i nätverket mot Liberate, fd Ment, och antalet medlemmar växer stadigt. Initiativtagare är Berit Nordlund och Per Svebeck:
- Då vi insåg att vi hade fastnat i Ments grepp letade vi på nätet och hittade massor av varningar. Då bestämde vi oss för att starta ett nätverk.

Allt började med att Ment påstod att Fixarna beställt en annons. Något bolaget inte alls höll med om. Då Fixarna bestred försökte Ment bevisa det hela genom att skicka ljudfilen med påstådd beställning.Sedan hände inte så mycket förrän Ment kom med nya krav och hotade med att gå vidare till tingsrätt.

Fixarna bad att få se skivan och annonsen, men beskedet var att man inte skickar ut materialet, utan det är ljudfilen som gäller. Efter att ha sökt på Fixarna på företagskatalogen.com tog det inte lång tid för Berit Nordlund att inse att Ment endast plockat material från Fixarnas egna hemsida:
- Annonsen i företagskatalogen är gratis. Vad som kostar är cd-tidningen till företag, där man tar 5 600 kronor per införande. Men de nämner inte något om cd-skivan när de ringer, utan påstår att man ringer från Eniro och ska kontrollera vissa uppgifter, säger Per Svebeck.

Bråket eskalerade och frågan hamnade till slut i Attunda tingsrätt. Fixarna vann målet i slutet av förra året.

Genom nätverket vill Berit Nordlund och Per Svebeck hjälpa andra företag att våga driva frågan till domstol. Främsta rådet är att aldrig gå med på en förlikning:
- Det finns säkert gamla damer som ligger och gråter om nätterna och tycker det känns skönt om man får betala 10 000 kronor i stället för 30 000 kronor. Men det går att vinna. Vi gjorde det och det finns även andra fall där man har vunnit mot dem, säger Berit Nordlund.

Fixarna fick bland annat hjälp av en person med en grävmaskinsfirma som råkat ut för exakt samma sak. Han skrev ett brev som användes som bevisföremål i rätten. Men även om Fixarnas fall slutade till deras fördel misstänker Per Svebeck att mörkertalet med drabbade småföretagare är stort:
- Jag undersökte vilka annonser som fanns på företagskatalogen kring företag och organisationer i Vaxholm. Jag hittade 900 stycken. Bland annat scouterna.

Ment försökte erbjuda en förlikning med Fixarna, men fick kalla handen:
- Jag sade att vi går med på det om det gör att vi får betala noll kronor. Då var inte Ments jurist så intresserad, säger Berit Nordlund.

Resumé har utan framgång sökt Ments juridiska ombud, Maja Ryhänen. Resumé har även sökt Stefan Lidzell, som tog över efter Meraj Syed i augusti.
Resumé har tidigare rapporterat om hur Skatteverket slagit ned på Liberate. I ett omprövningsbeslut från den 22 september framgår bland annat att bolaget misstänks för avancerat skattefiffel och för att ha skickat luftfakturor på 10,2 miljoner kronor.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

Newzglobe

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.